Új-Zélandon maradt a világ legrégebbi sporttrófeája

 

Az Emirates Team New Zealand csapata megvédte bajnoki címét, miután 7-3 arányban legyőzte olasz kihívóját, a Luna Rossát a 36. vitorlázó Amerika Kupa döntőjében.

Az új-zélandi Emirates Team New Zealand Te Rehutai (Sólyom) névre keresztelt hajója nyerte a 36. Amerika Kupát Auckland partjainál, 2021. március 17-én (Fotó: Emirates Team New Zealand)

Az aucklandi döntőben az új-zélandiak a keddi futam után 6-3-ra vezettek a kihívó Luna Rossa ellen, így csak egy győzelemre volt szükségük a diadalhoz. Ezt a szerdai versenyen meg is szerezték: a Te Rehutai (Sólyom) névre keresztelt hajójuk a kétszeres olimpiai bajnok Peter Burling kormányzásával végül 46 másodperccel előzte meg ellenfelét.


Az immár már négyszeres győztes Team New Zealand először 1995-ben végzett az élen a legrégebbi versenysorozatnak számító kupában, majd 2000-ben megvédte címét, éppen az olaszok elleni 5-0-s diadallal. Négy éve az amerikai Oracle Team USA elleni 7-1-gyel szerezték vissza a trófeát az új-zélandiak.

Az olaszok összességében harmadszor szállhattak vízre az Auld Mug néven ismert ezüst „teáskancsóért”, de mindannyiszor alulmaradtak.

Európai siker mindössze kétszer született a 170 éves viadal történetében: 2003-ban és 2007-ben az Ernesto Bertarelli irányította svájci Alinghi diadalmaskodott.

Az idei sorozatban – részben a koronavírus-járvány okozta válság miatt – mindössze három kihívó vállalta a megmérettetést, az olaszok mellett a brit INEOS Team UK és az amerikai American Magic indult, ám ők kiestek az előfutamok során.