Illegális bevándorló – ezt hozta fel mentségére a cserbenhagyásos gázoló

 

Egy kórházi dolgozó cserbenhagyásos elgázolásával vádolt illegális bevándorló hétfőn a bíróság előtt azzal védekezett Nagy-Britanniában, hogy a deportálástól való félelmétől hajtva hagyta el a baleset helyszínét.

A 23 éves albán származású illegális bevándorló, Emir Loka a vád szerint a piros lámpán áthajtva ütötte el biciklijével a 72 éves Peter McCombie-t, miközben a HR-adminisztrátor hazafelé tartott a londoni whitechapeli kórházból – számolt be róla a Daily Mail.

A gázolás következtében McCombie olyan erővel verte be a fejét a járdába, hogy betört a koponyája, és agykárosodást szenvedett. A férfinak az állkapocscsontja és a bordája is eltört a 2020. július 3-i ütközésben.

McCombie-t kórházba szállították kezelésre, nyolc nappal később azonban belehalt sérüléseibe.

Félt, hogy lebukik, ezért továbbhajtott

A bíróságon bizonyítékokat szolgáltatva Loka azt hozta fel védelmére, hogy az esetet megelőző héten két állásban dolgozott – egy építkezési területen Peckhamben, valamint egy török étteremben Gants Hillben –, és minden este csak három órát aludt.

A 23 éves albán férfi azt mondta, hogy nem szándékosan ment át a piros jelzésen, és korábban még soha nem tett ilyet.

Leírva azt a pillanatot, amikor meglátta McCombie-t, Loka úgy fogalmazott: „Láttam, hogy dermedten állt egyhelyben, és megpróbáltam jobbra húzni a kormányt, de egyszerűen nem tudtam ösztönösen cselekedni, ahogyan azt az előttem haladó kerékpáros tette, nem volt rá idő. Próbáltam fékezni, de nem sikerült meghúznom a kart.

Loka elmondása szerint az ütközés következtében elesett, majd amikor felkelt,

látta, hogy áldozata nyitott szemmel fekszik a földön, de nem sok ideje volt azon gondolkozni, mit tegyen.

Látva, hogy a baleset az út közepén történt, a rendőrség valószínűleg két-három percen belül kiérkezett volna, és akkor kiderült volna, hogy illegálisan vagyok itt” – vallotta be.

A vád bizonyítékai cáfolják a „bűnbánó” mondatokat

A helyszínről segítségnyújtás nélkül elmenekülő Loka csak azután adta fel magát a rendőrségen, hogy egy barátja felismerte a tv-ben róla közölt biztonsági felvételeket.

Korábban a snaresbrooki koronabíróság tudtára jutott, hogy a vádlott körülbelül 15 km/h körüli sebességgel hajtott, amikor elgázolta az idős férfit.

Loka állítólag az esetet követően annyit vetett oda a földön fekvő áldozatának, hogy „nézd meg, mit tettél”,

majd ismét felpattant kerékpárjára és elhajtott, a helyszínen lévő járókelőkre hagyva, hogy mentőt hívjanak, miközben McCombie eszméletlen állapotban vérzett az úton.

A helyszínen végzett szakértői vizsgálatok azt bizonyították, hogy

a közlekedési lámpa nyolc és fél másodperccel azelőtt váltott zöldről pirosra, hogy a vádlott áthajtott a kereszteződésen.

A vádat képviselő Deanna Heer szerint ez bőven elegendő idő volt arra, hogy Loka felmérje, meg kell állnia. Hozzátette, egyértelműen a szabályosan közlekedő McCombie-nak volt elsőbbsége.

A Nagy-Britanniában illegálisan tartózkodó albán férfi tagadja az emberölés és a felelőtlen közlekedéssel okozott súlyos testi sértés vádját.

A címlapfotó illusztráció.