Erős földrengés Görögország középső részén

 

Szerdán 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét – közölte az európai földközi-tengeri szeizmológiai központ (EMS), egyelőre nincsenek értesülések károkról vagy sérültekről. Az EMSC nem sokkal korábban 6,9-esre, illetve 5,9-esre tette a földrengés erejét.

Az amerikai földtani intézet (USGS) és a német földtani intézet (GFZ) ugyanakkor 6,3-es erősségű földmozgásról számolt be, amelyet húsz perccel később egy 5,1-es erősségű utórengés követett.

A földmozgás fészke a földtani intézetek szerint tíz kilométeres mélységben volt, 20 kilóméterre délre Elasszona településtől. A görög tűzoltóság egyik szóvivője szerint eddig nem kaptak jelentéseket károkról vagy esetleges sérültekről.


Beszámolók szerint Larissza városában az utcára menekültek a rémült emberek. Vaszilisz Karathanaszisz szeizmológus a görög közszolgálati televízióban arról számolt be, hogy a rengést Görögország-szerte érezni lehetett. Hírügynökségi jelentések szerint Albániában, Észak-Macedóniában, Koszovóban és Montenegróban is érezték a földmozgást.

Görögországot egy sor, 5-ösnél gyengébb erősségű földrengés rázta meg februárban. 2017 júniusában egy 6,1-es erősségű földrengés súlyos pusztítást végzett Leszboszon.