Kísért a múlt, feketelistára kerülnek az LMBTQ-ellenző csoportok

 

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) egyik szervezete arra készül, hogy feketelistát készítsen az LMBTQ-ideológiát ellenző csoportokról – írta az amerikai konzervatív jobboldali Center for Family & Human Rights (C-Fam) nevű szervezet. Az ENSZ vizsgálódásnak célkeresztjében az életpárti és a családbarát csoportok állnak.

Ebbe a „gyűlöletcsoportba” sorolhatják az abortuszellenes és családbarát szervezeteket, politikusokat, vallási vezetőket – írták.

A programot egy Costa Rica-i jogász, Victor Madrigal-Borloz vezeti, akinek feladata a nemi identitásuk miatt hátrányt szenvedő közösségek védelme. A posztot 2017 óta tölti be. Nem ez az első hasonló akciója, már egy 2019-es jelentésben felszólította az államokat, hogy „határozottan lépjenek fel” az LMBTQ-jogokkal szembenálló vallási vezetők ellen.


Az ENSZ jogi irodája most olyan szervezetek neveit gyűjti össze, amelyek bármilyen módon ellenzik az LMBTQ céljait.  Egy hónapja a tagállamokban található LMBTQ-szervezetektől kért információkat arra vonatkozóan, milyen negatív megnyilvánulások érik őket politikai vagy vallási vezetők részéről.

„Mik a legfőbb érveik? Ezek eredményre vezettek-e az LMBTQ-személyek emberi jogának csorbításában?" – tették fel a kérdést.

Az ENSZ vizsgálódásának célkeresztjében az életpárti és a családbarát csoportok állnak.

Az amerikai konzervatív szervezet szerint ez a felhívás kedvezőtlen színben tünteti fel a családok védelmét szorgalmazó csoportokat, és úgy mutatja be a genderideológiát ellenzőket, mint akik összeesküvés-elméleteket terjesztenek. A gender-elméleteket viszont szinte megkérdőjelezhetetlen igazságként tüntetik fel.

A „kérdőív” a gender-elméletekkel szembeszálló csoportok „narratíváinak” részleteire is kíváncsi. A globális világszervezet jogi tanácsa szerint ezek az elméletek és megnyilvánulások a másságot hirdetőkkel szembeni diszkriminációnak és erőszaknak ágyaznak meg.

A ENSZ jogi irodájának akciója kísértetiesen hasonlít a Southern Poverty Law Center éves jelentésére, amelyben összesítik az Egyesült Államokon belül működő belföldi terroristacsoportokat.

Az eredményeket egy jelentésben továbbítják az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala számára.

A címlapfotó illusztráció.