×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy német lap főszerkesztője szerint a magyar kormány ellen dolgozó propagandisták a német újságírók

 

A német újságírók abszolút többsége baloldali vagy zöld beállítottságú. Feladatuknak tekintik, hogy a magyarországi tudósításokon keresztül hozzájáruljanak az Orbán-kormány megbuktatásához – jelentette ki egy hazai német lap főszerkesztője.

Több mint tíz éve folyamatosan negatív az egymást követő Orbán-kormányok visszhangja a fősodrú német nyelvű médiában, legyen szó Németországról vagy Ausztriáról – írta a Magyar Nemezt.

– Hiányzik Németországban a tényekről tudósító klasszikus újságírás: az ő megközelítésük az álláspontjukat is kifejező Haltungsjournalismus, és egyfajta tanítómesterként próbálnak fellépni az olvasók felé. Ez agitációs és propagandamunka, amelyhez csak hozzáigazítják a tényeket. Általánosságban is így van ez, nem csak Magyarországra vonatkozik – mondja a Magyar Nemzetnek Jan Mainka, több mint harminc éve Magyarországon élő német újságíró, a Budapester Zeitung kiadója és főszerkesztője.

A lap legfrissebb számának címlapsztorija „Diktátum: nyugati újságírók és a magyar ellenzékhez való távolságtartásuk hiánya” címmel mutatja be a jelenséget.

A felmérések szerint a német újságírók abszolút többsége baloldali vagy zöld beállítottságú.

Feladatuknak tekintik, hogy a magyarországi tudósításokon keresztül hozzájáruljanak az Orbán-kormány megbuktatásához, az ellenzék és az ellenzékhez húzó civil szervezetek megsegítéséhez. Szerintük ez egy gonosz kormány, amelytől meg kell szabadulni – tette hozzá.

Nagy problémájuk ugyanakkor, hogy a magyar migrációs politika vagy családpolitika Németországban is népszerű lenne. Ezért inkább úgy fordítják a szót, hogy a magyar vezetés homofób vagy kirekesztő, antiszemita. Rendre ugyanazok a módszerek és manipulatív jelzők köszönnek vissza, amelyeket aztán egyre-másra ismételgetnek. Ha Orbán Viktorról van szó, kötelezően hozzáteszik: vitatott, populista, nacionalista vagy ilyesmi. Ugyanez a finom manipuláció az illusztrációknál is jelen van:

mindig próbálnak minél előnytelenebb fotót használni a magyar miniszterelnökről.

Miközben pedig alig érdekli őket, pontosan mit mond a kormányoldal, minden szűrő nélkül készpénznek vesznek mindent, ami az ellenzéktől jön – mondja Mainka, aki szerint mindez belső meggyőződésből fakad, nem külső nyomás eredménye.