×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soros az Egyesült Államok után az európai választásokba is bele akar szólni

 

Több százmillió forintnyi támogatást adott Soros György lengyel és magyar civil szervezeteknek – hangzott el az M1 Unió 27 című műsorában.


Jelentős összegekkel támogatta a barátinak tartott civil szervezeteket Soros György alapítványa – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

A Nyílt Társadalom Alapítvány frissített adataiból kiderült, hogy a visegrádi országokban, köztük hazánkban is több százmillió forinttal támogatták többek között a migránsok betelepítéséért vagy éppen az LMBTQ-jogokért küzdő szervezeteket.

Lengyelországban hat civil szervezetet finanszíroztak összesen 600 ezer dollárral, csak 2019-ben. Ez mostani árfolyammal számolva 178 millió forint.

Ez a pénz migránsok jogi védelmére és integrációjára, politikai kampányra, a homoszexualitás elfogadásának segítésére vagy éppen médiatámogatásra ment el.

Palóc André, a Századvég elemzője szerint

ezekkel a támogatásokkal egyes országok belügyeibe is beavatkozik Soros György.

Sokszor nyíltan és egyértelműen vállalja, hogy szembemegy az adott országok kormányaival, így nemcsak Magyarország, de Lengyelország vagy Csehország vezetésével is nyílt konfliktust vállalt, hogy az ő elképzelései tudjanak az Európai Unióban megvalósulni. Amikor azt látja, hogy egyes országok ennek valamiféleképpen gátat tudnak szabni, akkor ellenük indítja be gyakorlatilag az egész hálózatát” – mondta az elemző.

Magyarországon is aktív volt a Soros-alapítvány. Több mint 137 millió forintot költött 2019-ben a számára kedves szervezetek támogatására.

A Transparency International Magyarország két összegben összesen 31 112 dollárt, 9,2 millió forintot kapott korrupcióellenes feladatokra. A baloldali hírportált üzemeltető Direkt36 újságíró központ 47 430 dollárhoz, 14 millió forinthoz jutott Soros Györgytől.

A magyar kormányt többször kritizáló Political Capital két összegben 201 189 dollárt kapott két évre,

ami csaknem 60 millió forintot jelentett. A Soros alapítványa által létrehozott Eötvös Károly Intézet 25 ezer dollárt, 7,4 milliót kapott. Míg az Átlátszó.hu 80 ezer dollárral, 23,7 millió forinttal lett gazdagabb, amelyből az újságírói tevékenységet finanszírozhatták. Ezenkívül még két, LMBTQ-ügyekkel foglalkozó szervezet kapott 23 millió forintot.

Kiszelly Zoltán politológus szerint

Soros György az Egyesült Államok után az európai választásokba is bele akar szólni.

Magyarországon 2022-ben, Lengyelországban ’23-ban lesznek választások. Soros azt gondolhatja, hogy ha a Biden-kormányzat külső segítségével demokráciaexporttal az általa támogatott nemzetközi szervezetekkel, illetve brüsszeli szoros szövetségeseinek a segítségével sikerül támadást indítani a visegrádi országok, főként Lengyelország és Magyarország ellen, akkor meg tudja buktatni ’22-ben a magyar, illetve ’23-ban a lengyel jobboldali kormányt, tehát feltehetően ezért aktivizálódik térségünkben” – részletezte Kiszelly.

A szakértők rámutatnak, hogy

az egyes civil szervezetek támogatásának komoly uniós vonatkozásai is vannak.

Ezek a szervezetek a forrásai az Európai Bizottság által készített Magyarországot elmarasztaló jelentéseknek. A tavaly szeptemberi jogállamisági és migrációról szóló jelentések az európai bürokraták azoknak a szervezeteknek a korábban elkészült jelentéseiből, riportjaiból, véleményéből táplálkoznak, amelyeket a nyílt társadalom hálózata finanszíroz. A kör bezárult, hiszen nemcsak közvetlenül Brüsszelben, hanem a tagállamokban is a médián, politikai NGO-kon keresztül Soros György a politikai viszonyok befolyásolására törekszik – magyarázta Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője.

A szakértők szinte mindegyike egyetért azzal, hogy

a spekuláns törekvései ellen is van megfelelő védekezés.

A nyilvánosság a legjobb fegyver, le kell leplezni azokat a szervezeteket, amelyeket Soros György támogat. A Time amerikai magazin leírta azt az árnyékkampányt, amit Trump elnök megbuktatására pont ezek, a magukat civilnek mondó szervezetek végeztek, hajtottak végre. Ugyanúgy föl kell készülnünk arra, ahogy Trump elnökkel szemben bevetettek bizonyos eszközöket, úgy Magyarországon és Lengyelországban is be fogják vetni. A felkészülés és a nyilvánosság az a két erős fegyver, amivel leginkább tenni lehet ezen szervezetek és ármánykodásuk ellen” – mondta Kiszelly.

Soros György és a támogatott civil szervezetek egyszerre több országban is próbálnak befolyást szerezni. Németországban például az örökkötvényt próbálják elfogadtatni a gazdasági károk enyhítésére,

csakhogy azzal az ország örökre eladósítaná magát,

többek között Soros Györgynek és a hozzá hasonló spekulánsoknak.

A címlapfotó illusztráció.