×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Statiszták, bárhol

 

„Miért van Franciaország a Száhel-övezetben? Mert ez a terrorizmus elleni harc!” A felvételen hol szedett-vedett öltözetű, rossz arcú fegyveresek kóvályognak a sivatagban, hol nagyon megnyerő, nagyon fehér katonák irányítanak nagyon nagy helikoptereket hajadonfőtt vagy irreálisan lötyögő acélsisakban. Francoise-nak tetszett a felvétel, de Nicolas megint a maximumot akarta kihozni az Elnök úr Twitter-bejegyzéséből.

„Öt szuverén ország döntött úgy, hogy fölveszi a harcot a terrorizmus ellen” – a tárgyilagos férfihang (vajon még mindig Macron beszél?) szinte ráúszik a képre. Csád, Burkina Faso, Niger, Mali és Mauritánia egzotikus ruhába öltözött vezetői, persze franciául, elmondják, hogy „a helyzet bonyolult volt a térségben a terroristák miatt”. De aztán jött a Koalíció.

Már csak a vágókép hiányzik. Estefelé a mindig, minden feladatról lecsúszó George végre csak fellövi majd a felhőbe a videókat az egzotikus ruhában vizet szürcsölő bennszülöttről meg a helikopterről. S ha megvan ez a két helyszíni felvétel Maliból, akkor zsír, már csak vágni kell és kész a meló.

Eközben Moussa igyekszik boldog arccal, szája elé tartott kezekkel szürcsölni, pedig a bolond francia már legalább hússzor arcon öntötte a vízzel, hogy jó legyen a felvétel. A cipőm tuti nem szárad meg estig, a sivatagban éjszaka pedig fagyni szokott, gondolja közben. De hát kell az a rohadt pénz, amit ezek úgy mondanak, "csak" tizenöt euró.

Ki az a barom, aki kitalálta, hogy sisak nélkül, hadonászva irányítsam egy helikopter felszállását? Látott ez már komoly hadműveletet? Sisak nélkül… Hans Weiss úgy érezte, kis őrtüzek gyulladnak ki sorban a tarkóján. De nem jó, így sem jó. Az operatőr szerint föl, a napba kell néznie, az olyan optimista kifejezést ad. Azért a napi százötven euró plusz gázsiért mondjuk még optimista is lehetek, sóhajt a katona. Kell az a rohadt pénz.

„Az európai országoknak is be kell kapcsolódniuk a Száhel-övezetben a terrorizmus elleni harcba, mert a terrorizmus leküzdése nemcsak a helybéli lakosság, de Európa biztonságát is szolgálja” – Francoise akkorát nevetett, hogy a hangmérnök kétségbe esetten kapta le fejéről a fülhallgatóját. Nem, fiúk, ezt a mondatot nem tesszük bele, még akkor se, ha az Elnök úr mondta. Túl sok volna! – a gyártásvezető vigyorogva ingatta a fejét.

Most mondd meg, koma, azt melyik marha találta ki, hogy itt, a Donnál védjük meg Pestet? Vagy te, te például Nagyváradot? – Nagy Samu tüzér hadnagy élénken hadonászott a géppisztolyával. A haditudósító ugyanis arra kérte őket, hogy gesztikuláljanak látványosan. Mindegy, hogy közben mit beszélnek. A háttérben a jeges, fagyos dombok, s a hadállások, ahogy vitézeink várják a bolsevisták támadását. A koma válaszolt volna, de nem nagyon tudott: bajuszára ráfagyott a jég.

Ufából vagy te is? Szergej a 3. számú rakétás gárdahadosztálytól legszívesebben átölelte volna a szűkszavú Grisenkát. Ötödik napja lövik nehéztüzérséggel Budapestet innen, erről a baromi hosszú dunai szigetről és tessék, ennek a kamerás kis mukinak kellett idetévednie a propagandistáktól ahhoz, hogy kiderüljön, hogy földik. A töküres hüvelyeket a be nem élesített aknavetőbe dobálva – mert állítólag így lesz dinamikus a felvétel – még váltottak pár szót. Szóval, te is itt véded meg Ufát? – tréfálkozott Szergej. Itt, de már nagyon unom, szólalt meg a bajtársa. Elvtársak, dörrent rájuk a kis kamerás muki, azt mondjátok inkább, hogy holnap elfoglaljuk a fasiszta fenevad fészkét, Budapestet. Még leolvassák a szátokról, mit beszéltetek, és akkor mindannyian mehetünk Szibériába, hogy valami táborban építsük a szocializmust.

Ezeknek elment az eszük. Afrikában kavarnak, miközben itt...  Konstantinos, a boltos reményveszetten nézett végig az ablakon át a leszboszi kikötő irányából érkező újabb, végeláthatatlan tömegre. A boltot aznapra bezárta, a mobilján most újra megnézte a tizenöt vigyorjellel kitett bejegyzést a helikopterről, a pizsamás elnökökről és a sivatagi bohócokról. Megvédenek minket, s éppen a Szahara alatt?

Moussa végre a megfelelő szögben nyújtotta ki a kezét nedvességtől csöpögő ruhája fölé, miközben a csatakosra izzadt asszisztens rálöttyintett egy újabb adag vizet az agyonhasznált pet-palackból. Lelkesen szörcsintett:  megkapja a tizenöt eurónak megfelelő napidíjat, és mhet az útjára. Nem sejtette, hogy Hans ugyanebben a percben – százötvenedjére – eltalálta a megfelelően optimista arckifejezést. A helikopter pedig fölemelkedett. Európa megmenekült. Csapó!