×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Szülő szülő”, „társszülő” és „embertej” – Elszabadult a briteknél a genderőrület

 

Nemi szempontból semleges kifejezéseket alkalmaz mostantól két kórház az Egyesült Királyságban. A nyelvújításnak köszönhetően a dolgozók szótárából eltűnt az anya, az apa és az anyatej is, helyüket pedig egészen szürreális helyettesítő kifejezések vették át.

Ugyan a világon Nagy-Britanniában a legmagasabb a koronavírus-betegek elhalálozási aránya, az egyik kórház talált időt arra, hogy személyzetét semleges kifejezések használatára utasítva eltörölje többek közt az anya, az apa és az anyatej fogalmakat. Mindezt természetesen azért, hogy véletlenül se sértsék meg a transzneműeket – számolt be róla az RT.com.

A Brightoni és a Sussexi Egyetemi Kórházak szülészeti osztályának dolgozóit hétfőn tájékoztatták arról, hogy az intézményekben elkezdik alkalmazni első brit nyelvi irányelveket, ezzel is támogatva a transz- és nem bináris szüléssel foglalkozó embereket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

az orvosok, ápolónők és szülésznők mostantól például „szülő szülőkre” hivatkoznak az anyák helyett, és „emberi tejre” az anyatej helyett.

Az említett kórházakban a nőt most már „nő vagy személynek” (így egyben – a szerk.) kell nevezni, míg az „apa” fogalmát a „társszülő” vagy „második biológiai szülő” veszi át. Az olyan szavakat, mint az „anyai” vagy az „anyasági”, különféle módon kerülik el, például

az anyai beleegyezést megváltoztatták „megalapozott beleegyezésre”, míg az anyasági gondozást „perinatális gondozásra” módosították.