Elismeri a Facebook saját túlhatalmát: kiszivárgott felvételen beszél Zuckerberg a Biden-adminisztrációról

 

Több órányi felvétel jutott az amerikai Project Veritas csoport birtokába, amelyen a Facebook vezetői kifejezik együttműködési szándékukat Joe Biden adminisztrációjával, különösen a rasszizmus kérdésében.

Egyfajta behódolás mindez az új amerikai elnöknek – összegzi a Valeurs Actuelles (VA) a Breibart oldalán is közzétett részleteket, melyek a konzervatív aktivista, James O’Keefe által vezetett, a balliberális médiaterméke által rögeszmésen szélsőjobboldaliként emlegetett Project Veritas birtokába jutott felvételeken láthatók.

A felvételeken maguk a Facebook-vezetők idézik fel egyetértően „olyan prominens vezetők, mint Angela Merkel, a mexikói elnök, vagy akár Alekszej Navalnij véleményét, miszerint túlhatalom összpontosul privát cégek kezében, s olyan ügyekben van döntéshozatali kompetenciájuk, mely demokartikusan választott testületeket illetne meg. Egyetértünk ezzel, Mark nagyon egyértelműen fogalmaz” – fejti ki a Facebook egyik vezére – „Nem az volna az ideális, hogy a döntéshozatalt saját kezünkben tartsuk”, teszi hozzá, szerinte is demokratikus szellemű szabályzókra volna szükség. Csakhogy ezek a demokartikusan megalkotott sorvezetők nem léteznek”, teszi hozzá.


Mark Zuckerberg „bonyolultnak” nevezi a Facebook helyzetét, egybevetve a Black Lives Matter mozgalom és a Capitolium ostroma ügyeinek kezelését. Zuckerberg elmondja, milyen prioritásokat lát, melyekben Biden elnökségét támogatni tudják. Ezek többek között a bevándorlás, az illegális bevándorlók megsegítése, a klímaügyek, s „a faji igazságosság és egyenlőség”. Üdvözölte továbbá, hogy elnyerte hivatalát „Kamala Harris, az első színesbőrű alelnök ”.

A francia lap emlékezetet: a BBC szerint Zuckerberg korábban „kívánatosnak” nevezte Biden megválasztását. Biden viszont óvatosabban nyilatkozott: „Soha nem voltam sem egy Facebook-fan, sem Zuckerberg-rajongó. Ezt egy valós problémának látom”. A nyilvánosság előtt így beszél Biden, aki viszont, mint azt a VA is megjegyzi, a Facebookot látta felelősnek Trump 2016-os győzelméért.

Zuckerberg kifejezi reményeit, hogy együtt tudnak majd működni az új, bideni adminisztrációval.

A Breibart hozzáfűzi: a felvételeken a Facebook-vezér bőségesen kifejti, miért tette „feketelistára" Donal Trump amerikai elnököt. Úgy fogalmazott: attól tartott, hogy Trump aláaknázza a hatalomátadás folyamatát.