Aki ezresével mérte a gólokat – 60 éves a jéghoki legendája

 

Kedden ünnepli 60. születésnapján Wayne Gretzky kanadai jégkorongozó, minden idők legponterősebb játékosa, a sportág élő legendája, aki tizenhat szezonban jutott legalább 100 pont fölé.

A kanadai jégkorongcsapat kapitánya, Wayne Gretzky (Fotó: MTI/Reuters)

A kanadai Ontario állambeli Brantfordban született. Kétévesen húzott először korcsolyát (ami ma a Jégkorong Hírességek Csarnokában van kiállítva), a házuk udvarán kialakított pályán tanult meg korcsolyázni és az ütőt kezelni. Hatévesen már a tízévesek között játszott, és nem ő volt a leggyengébb játékos. Tízévesen a város hokicsapatában egy szezon alatt 378 gólt lőtt és 139 gólpasszt osztott ki,

13 évesen már túl volt az ezer gólon.

Az országos lapok is felfigyeltek rá, tizennégy évesen külön engedéllyel igazolhatott a Toronto juniorcsapatába, ahol húszévesek is játszottak.

Tiszteletet parancsoló mutatói dacára 16 évesen csak harmadikként igazolták le a kanadai ifjúsági ligába, ekkor kapta meg a 99-es mezszámot. (Ő eredetileg a 9-est szerette volna bálványa, Gerdie Howe tiszteletére, de az már foglalt volt.) Mivel mindenáron profi akart lenni, 1978-ban a nemrég alapított Hoki Világszövetség (WHA) ligába szerződött, mert a legerősebb bajnokság, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) szabályai szerint még túl fiatalnak minősült. Az Indianapolis Racers csapatában szerezte első gólját, de az anyagi nehézségekkel küszködő klub nyolc meccs után továbbadta az Edmonton Oilersnek. Gretzkynek az 1979-es WHA gálán nagy álma teljesült, mert Geordie Howe oldalán léphetett jégre. A WHA még abban az évben megszűnt és az Edmonton az NHL-hez csatlakozott,

így minden idők talán legjobb játékosát soha nem draftolták a világ legerősebb bajnokságába.

Gretzky az NHL-ben tovább szárnyalt, már első évben a legfiatalabb játékosként lőtt egy szezonban ötvennél több gólt. Megkapta a legértékesebb játékosnak járó Hart trófeát, 1982-ben elsőként jutott a gólok és gólpasszok tekintetében 200 pont fölé. Az Edmontonnal 1988-ig négyszer emelhette a magasba a bajnoknak járó Stanley Kupát (1984, 1985, 1987 és 1988). Kanadában hatalmas felhördülést keltett, amikor az addigi legnagyobb ügylet keretében az Oilers 1988-ban eladta legjobb játékosát a Los Angeles King csapatának, még a parlamentben is interpelláltak, hogy a kormány lépjen közbe.

Az 1988/89-es idényt már a Királyok színeiben kezdte. Ekkor már nem uralta annyira a ligát, ebben az is közrejátszott, hogy többször megsérült. Nyolc kaliforniai idényéből ötször jutott 100 pont fölé és 1993-ban a döntőbe vezette csapatát, de ott vereséget szenvedtek. 1996-ban a St. Louis Blues csapatához igazolt, egy évvel később a New York Rangers játékosa lett, itt fejezte be pályafutását 1999-ben.

Addig példátlan módon 99-es számú mezét az egész ligában visszavonultatták, s a szokásos három év várakozás nélkül, azonnal bekerült a Hírességek Csarnokába.

Gretzky, jóllehet pályafutása elején túl könnyűnek, gyengének és lassúnak tartották a maga 183 centiméteres magasságával és 75 kilós súlyával, de minden idők legponterősebb és sokak szerint legnagyobb jéghokisa lett.

Kilenc alkalommal kapta meg a legértékesebb játékosnak járó Hart-trófeát, 18 alkalommal volt tagja az All-Star válogatottnak. Visszavonulásakor 61 NHL-rekord fűződött nevéhez, ezek közül 60 ma is él és sok megdönthetetlennek tűnik. Alapszakaszban 1487 mérkőzésen 2857 pontig – 894 gól és 1963 gólpassz, a rájátszásban 208 meccsen 382 pontig – 122 gól és 260 gólpassz – jutott. Ő ért el elsőként – és mindmáig utolsóként – több mint 200 pontot egy idényben, ezt végül négyszer is megtette, az 1986-os 215 pont abszolút rekord, 16 szezonban került 100 pont fölé, ebből 14-szer megszakítás nélkül. Övé az egy szezonban legtöbb gólt ütő játékos címe is, tíz év alatt 32 alkalommal ért el mesterhármast, amellett kilenc mérkőzésén tudott négyszer is eredményes lenni, „mesterötöst” pedig négy ízben produkált. Mindehhez csak minimális keménység társult, 1487 meccsén csak 577 perc kiállítást kapott. 1999-ben az évszázad sportolójává választották.

Visszavonulása után a kanadai férfi jégkorong-válogatott szakmai igazgatója lett, és ami játékosként nem sikerült neki, szakvezetőként összejött, a csapat megnyerte a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiát. 2000 és 2009 között a Phoenix Coyotes résztulajdonosa és egy rövid ideig vezetőedzője volt. 2016-ban az edmontoni csapatot működtető társaság, az Oilers Entertainment Group alelnöke és partnere lett. Üzletemberként is sikeres, éttermei vannak, 99 márkanévvel bort forgalmaz, megírta életrajzát, a hoki történetéről készített  könyve 2016-ban a legnagyobb kanadai könyvsiker lett.

Wayne Gretzky, a kanadai jégkorong-válogatott szakmai igazgatója, ünnepli a kanadaiak olimpiai győzelmét Salt Lake Cityben 2002. február 24-én. Kanada a Salt Lake City-i téli olimpia döntőjében 5-2 arányú győzelmet aratott az Egyesült Államok válogatottja felett. (Fotó: MTI/EPA/DPA/Andreas Altwein)