Új rekord született az év leglátványosabb vitorlás versenyén – FOTÓK

 

Változékony irányú szélben rajtolt el a 36. Amerika Kupa vitorlás regatta utolsó felvezető versenye, a Prada-kupa záró versenynapja szombaton. A regattán, amely magyar idő szerint kora reggel ért véget az új-zélandi főváros, Auckland partjainál lévő a Waitemata-öbölben, brit siker született.

Az eddigi legkiélezettebb csatáját vívta az AC75-ösök mezőnyében a brit INEOS Team UK az olasz Luna Rossa legénysége ellen. A brit gárda azonban a szokatlanul sok, kilenc pozíciócsere ellenére is megőrizte veretlenségét, és ezzel bejutott a 36. Amerika-kupa előversenyének számító Prada-kupa döntőjébe.

A kezdés előtti percekben már voltak arra utaló jelek, hogy rendkívül szoros csata lesz az Amerika Kupa címvédője, az új-zélandi Emirates Team New Zealand két talpon maradt kihívója között. Amint a 75 lábas (22,86 méter) versenyhajók átlépték a startvonalat, a 16-22 csomós, változékony irányú szél ellenére mindketten lendületet tudtak venni, az INEOS Team UK szélirányban, míg a Luna Rossa Prada Pirelli szélárnyékban haladt.


A kiegyenlített párharc iskolapéldája volt a futam, amelyben az olasz kihívó az utolsó pillanatig küzdött a győzelemért.

A különleges, a világon mindössze nyolc példányban létező AC75-ös hajók a sportág történetében először lépték át az 50 csomós (92,6 km/órás) sebességet.

Újabb sikerével az angol királynő által nemrég lovaggá ütött egykori olimpikon, Sir Ben Ainslie legénysége zsinórban az ötödik futamát nyerte meg a Prada-kupa körversenyei során. A brit hajó kapitánya, nem véletlenül volt büszke csapatára:

Elképesztő verseny volt, jó volt, hogy a részesei lehettünk. Akadt egy kis problémánk a kezdés előtt, az egyik fontos alkatrész, az orrvitorla beállításával bajlódtunk, de a srácok remek munkát végeztek. Egy darabban körbevitték a hajót és még a győzelmet is behúztuk

– fogalmazott Sir Ben Ainslie.

A 36. Amerika Kupa összecsapásai májusban kezdődnek Auckland partjainál.


m3975_crop11015_2048x2048_proportional_1611379599E846