×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tokió 2020: elszánta magát az egész olimpiai mozgalom

 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének videoüzenete szerint az egész olimpiai mozgalom egységes abban, hogy idén júliusban és augusztusban megrendezzék az ötkarikás játékokat Tokióban.

A NOB első embere abból az alkalomból küldött péntek este videóüzenetet a világnak, hogy fél év múlva kezdődik a nyári olimpia a japán fővárosban.

Hat hónappal a játékok előtt az egész olimpiai mozgalom előre tekint a július 23-ai megnyitóünnepségre” – jelentette ki Thomas Bach.

Ma volt alkalmam beszélni a 206 nemzeti olimpiai bizottság vezetőivel, mindannyian teljes mértékben elkötelezettek és várják a játékokat. Élvezzük a japán kormány teljes támogatását” – tette hozzá.

Bach megnyilatkozása előtt az elmúlt napokban felerősödtek a kételyek Japánban is, hogy a koronavírus-világjárvány közepette megtartható-e az olimpia. Egyre-másra hallatták hangjukat a halasztás vagy éppen a teljes törlés mellett érvelők, a japán vezetők azonban cáfolták, hogy elállni készülnének a rendezéstől.

A NOB elnöke üzenetében prioritásnak nevezte, hogy a játékokat biztonságossá tegyék minden résztvevő számára. Több variánst említett, amelyek lehetővé teszik az olimpia megrendezését a járvány közepette is, és a pandémiával szembeni hatékony fellépést szolgálják, köztük olyan kérdések tisztázása révén, mint a tesztelés, a vírus elleni oltás, az utazások, a karanténszabályok vagy a nézők jelenléte a versenyek helyszínein.

Azon dolgozunk, hogy minden lehetséges forgatókönyvet előkészítsünk, amelyekkel idén július-augusztusban szembesülhetünk. Amikor eljön az ideje, eldöntjük, hogy melyik eszközökre van szükségünk egy adott helyzetben” – fogalmazott Bach.

NOB-WHO együttműködés az átoltottságért

Brit sajtóértesülés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve azt tervezi, hogy a tokiói játékok minden résztvevő sportolóját beoltatja a koronavírus ellen.

A The Telegraph értesülése szerint ezzel szeretnék biztosítani a pandémia miatt tavalyról idénre halasztott olimpia biztonságos lebonyolítását.

Az újság úgy tudja: a versenyzők gyors átoltottsága elsőszámú cél most a NOB-nál.

A tokiói olimpia a tervek szerint éppen hat hónap múlva, július 23-án kezdődik.

A címlapfotó illusztráció.