×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Demokrata szavazókat gyártana Biden az illegális bevándorlókból

 

Beiktatták az új amerikai elnököt. Joe Biden máris fél tucat rendeletet írt alá az elődje, Donald Trump által hozott néhány szigorú bevándorlási intézkedés megváltoztatására. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy hónapokba, de akár még hosszabb időbe is telhet az elmúlt négy évben bevezetett korlátozások lebontása – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarics Tamás, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára elmondta: Nem váltak be azok a jóslatok, melyek szerint Donald Trump el akarta volna lehetetleníteni Biden beiktatását, ugyanakkor szokatlan, hogy a volt elnök nem vett részt a ceremónián. Ilyenre volt már példa a történelem során, de nem megszokott eset.

A demokraták a bevándorlás ügyében sokkal megengedőbb retorikát szoktak képviselni, ezt mutatja például a déli fal építésének és például a muzulmán országokkal szembeni beutazások felfüggesztése is

– mutatott rá Magyarics.

Biden ezeken kívül feljebb emeli az egy évben beengedhető latin-amerikai bevándorlók számát, továbbá a már az Egyesült Államok területén lévő, mintegy 11 millió főt számláló illegális bevándorlóknak a következő években

lehetővé tenné az állampolgárrá válását, ami demokrata párti szavazókat hozhat.

A biztonsági kockázatokat tekintve a demokrata álláspont az, hogy a nagy embertömegek nem jelentenek akkora kockázatot, hogy például a muzulmán országokkal szemben beutazási tilalmat vezessenek be. A dél-amerikai bevándorlók esetében a drogok behozatala jelenthet kockázatot, de a politikai megfontolások sokszor felülírnak ilyen kérdéseket is – fejtette ki Magyarics Tamás.

A Donald Trump elleni politikai eljárások folytatása azt a célt szolgálná, hogy a volt elnököt örökre eltüntethessék a politikai életből, azonban ennek rendkívül bonyolult mechanizmusai vannak, és nem látható előre, hogy a demokrata törekvések sikeresek lehetnek-e.


A teljes adás itt hallgatható vissza.