Liberális kettős mérce a Capitolium ostroma után

 

A sajtó és a politikai elit nagy része, valamint több „véleményformáló” továbbra is azt hangoztatja, hogy Donald Trump hergelte fel a támogatóit. Az utóbbi években Amerikában és más nyugati országokban is rendszeresen voltak erőszakos megmozdulások, sokszor polgárháborús állapotok uralkodnak az utcákon. Ezekben az esetekben is mindig Trump volt a felelős, vagy a hozzá hasonló „diktátorok". Soha nem a „modern, haladó, progresszív” vezetők – hangzott el az M1 Híradójában.


Közvetlen közelről lőtt gumilövedékek, könnygázgránátok, viperával mért ütések – így zajlott a 2006-os október 23-ai kormányellenes tüntetés Budapesten.


A Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt kirobbant demonstrációban a brutális rendőri erőszak miatt több tucatnyian sérültek meg súlyosan, köztük olyanok is, akik békésen tüntettek.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján tartott állami megemlékezésen több tucat politikai vezető vett részt a Budapesten. Az azóta Magyarországot rendszeresen bíráló Guy Verhofstadt, akkori belga miniszterelnök is,

csakhogy nincs nyoma annak, hogy az agresszív rendőri fellépést elítélte volna.

A közmédia megkereste Guy Verhofstadtot. Szerették volna megtudni, hogy 2006-ban belga miniszterelnökként milyen formában foglalt állást a tüntetők elleni túlkapásokkal szemben. Elítélte-e, hogy az azonosítószám nélküli rendőrök az akkor ellenzékben lévő Fidesz ünnepi rendezvényéről békésen távozó tömeget az utcai harcok irányába terelték.

Megkérdezték, szót emelt-e az ellen, hogy a hatóságok a fegyvertelen, hazafelé tartó állampolgárokkal szemben is könnygázt és gumilövedékeket vetettek be. A közmédia vezető külpolitikai újságírója Guy Verhofstadtnak küldött levelében azt írta:

Meggyőződésünk, hogy ön miniszterelnökként és európai demokrataként állást foglalt a demokratikus reformokat követelő békés tüntetők elleni erőszakkal szemben, ilyet azonban sajnos nem találunk

.

Arra kértük, hogy egy elektronikus levélben, legyen szíves, ha van ilyen, küldje el az akkor megtett elítélő nyilatkozatát ezekről az eseményekről. Kíváncsian várjuk, ugyanis, ha nincs ilyen, akkor a mostani nyilatkozata fényében egyértelműen kettős mércéről beszélhetünk” – mondta Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója.

Trump támogatóinak rettenetes puccskísérlete után halljátok a hallgatását azoknak az európai politikusoknak, akik szintén szeretik őt”? – a Capitoliumot ért támadás kapcsán ezt írta Guy Verhofstadt.

A liberális EP-képviselő a Twitteren fel is sorolta mely politikusokra gondol: „Farage, Orbán, Jansa, Le Pen, Wilders, Salvini… Ez az, amit nekünk is tartogattok”? – fogalmazott.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben az ő országukban bármilyen hasonló eseményre kell vagy lehet számítani,

utcai harc, erőszak, tüntetés, kormányellenes tüntetés, ami esetleg erőszakba torkol,  Guy Verhofstadt már előre felelőssé tette őket – magyarázta Bende.

A közmédia vezető külpolitikai újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy Guy Verhofstadt nemcsak az amerikai törvényhozás épületét ért támadás kapcsán keresett Donald Trump személyében egyedüli bűnbakot, azt is felvetette, hogy a politikai felelősségen az európai jobboldali vezetők is osztoznak.

Felsorolta azokat a politikusokat, akik szerinte nem siettek elítélni a Washingtonban zajló erőszakot, és egyben Donald Trumpot személyes felelősévé tenni az eseményeknek. Tulajdonképpen ezzel azt is kijelentette, hogy ezek a politikusok osztoznak Donald Trump felelősségén azzal, hogy nem ítélték el és nem tették őt egyértelműen és határozottan felelőssé”.

Bende Balázs hozzátette:

kérdés, hogy Guy Verhofstadt ugyanezt önmagára is érvényesnek tartja-e.

Vagyis, ha 2006-ban hallgatott, akkor ő maga is osztozik-e Gyurcsány Ferenccel a rendőri túlkapások politikai felelősségén.

A Capitoliumot ért támadással kapcsolatban egyébként Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban nyilatkozott. A kormányfő részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak és hangsúlyozta: Magyarország bízik abban, hogy az Egyesült Államok sikeresen oldja meg saját problémáit.

A címlapfotó illusztráció.