×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a vegán menü is rasszista

 

Teljes fegyverzetben szállt síkra az SOS Racisme nevű francia jogvédő szervezet az általános iskolai vegetáriánus menü ellen a Földközi-tenger tenger partján fekvő Béziers városában. A komoly feszültségeket szító menzaügy kapcsán az is kiderült: e zöld kínálat állítólag nem más, mint a laicitás, a vallási semlegesség lábbal tiprása.

Január 1-jétől nincs hús nélküli menü: a tanulók a normál, tehát akár malachúst is tartalmazó vagy a vegetáriánus menü között választhatnak. E huszárvágással oldotta meg Robert Ménard polgármester azt az egyre bonyolultabb problémát, hogy a muszlim tanulók szülei az étkeztetés ürügyén újabb és újabb követelésekkel álltak elő – számol be a Valeurs Actuelles.

A várost a radikális jobboldali pártok támogatásával irányító politikus újságíróként és esszéistaként is közismert, ő alapította a Reporters sans frontières, Újságírók határok nélkül elnevezésű nem kormányzati szervezetet, amely a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságáért küzd, és egyúttal világszerte támogatja az üldözött újságírókat.

Ménard-t most rengeteg kritika éri, a hús nélküli helyett a vegetáriánus menü bevezetése a muszlim szülők szerint támadás a laicitás (tehát a vallási semlegesség - a szerk.) ellen. A város iskoláiban mintegy 4000 diákot érint ez az intézkedés.

A politikus határozottan tiltakozott az ellen, hogy a húst nem választó gyermekek ne jutnának elég fehérjéhez. Rámutatott, hogy a vegetáriánus étrendben szerepel a tojás is, ami bőséges fehérjepótlékot jelent. Cáfolta azokat a híreszteléseket is, miszerint minden előzetes tájékoztatás nélkül hozta meg ezt a lépést, hiszen már decemberben közölte a szülőkkel a januári változást.

Azt is megjegyezte, hogy a zsidó valláson levő családok részéről soha nem érkezett kifogás a tanulók étrendje ellen, miközben a muszim szülők már azzal sem elégedtek meg, ha hús nélkül kapták a menüt csemetéik; egyre hangosabban követelték, hogy az ételeket a halal, az iszlám vallási előírások szerint készítsék el. „Egyébiránt megdöbbentő, hogy egy olyan szervezet, mint az SOS Racisme, melynek állítólag van valami köze a laicitáshoz, nem üdvözli ezt a menüt, amely semmilyen megkülönböztetést nem tesz a felekezetek között” – fogamazott Ménard.

A címlapfotó illusztráció.