×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cenzúráznák az anya, apa, férfi és nő szavakat a demokraták

 

Bevezetnék a gendersemleges felszólalást az amerikai kongresszusban. A Nancy Pelosi demokrata házelnök nevével fémjelzett házirend szellemében ezentúl eltűnne a felszólalásokból a „férfi-nő”, az „anya-apa” vagy a „fivér-nővér” jelző. A demokraták javaslata felháborodást váltott ki a republikánus képviselőkből.


Meglepő ez a nyelvpolitikai csata, amikor a világjárvány idején másról is lehetne beszélni a kongresszusban – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, először mégis csak a házszabályt kell  megalkotni, de ez azért fontos a számukra, mert az ideológiájukba beleillik. A politikailag korrekt nyelvezettel felállítanak bizonyos tabukat, hogy mi az, amiről nem lehet beszélni, és mivel a gondolatainkat fejezzük ki a beszéddel, ezért ebbe azt is belefoglalják, hogy ezt nem lehet gondolni sem.

Komoly „bűnnek” tekintik, ha valakinek a külső biológiai jellemzői alapján ítélik meg a nemét,

és ha közben eltévesztik azt. Ezt szeretnék kiküszöbölni a kongresszusban – magyarázta az elemző. Európában is volt példa hasonlóra, Franciaországban a szülő I. és szülő II., amely aztán elbukott.

Párkányi Eszter említette azt az eset, amikor Orbán Viktor miniszterelnök az asszonyság szót használta Karikó Katalin, a Covid elleni oltóanyag feltalálójáról, az MTVA által az Év Emberének választott hölgyről beszélt, amelybe a párbeszédes Szabó Tímea kötött bele.

A szó kétségkívül archaikus, de

legnagyobb íróink előszeretettel használták minden negatív mellékzönge nélkül

– írja Lánczi Tamás politológus, politikai elemző a Mozgástér blogon.

Az amerikai kongresszus nyitó imádságát az egyik képviselő, Emanuel Cleaver úgy fejezte be, hogy „Amen and awomen”. Felhívták a képviselő figyelmét arra, hogy a szó héber eredetű, és azt jelenti úgy legyen, bizonyára így van.

Erre reagálva Párkányi Eszter úgy fogalmazott, „a megszólalást döbbent csend követte a kongresszusban. A képviselő egyben metodista lelkész is, akinek tisztában kellene lennie a szó jelentésével, ennek ellenére volt képes átpolitizálni”.

Ezt a képviselő azzal magyarázta, hogy rekordszámban kerültek be nők a kongresszusba, és ez előtt szeretett volna tisztelegni, de ez – mint az elemző mondta – tipikus magyarázkodás.

A címlapfotó illusztráció.