„Mister Dakar” már az összetett élén hasít

 

Az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb hétfőn, a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali második szakaszán. Mögötte a „Mister Dakarként” ismert 13-szoros győztes, Stéphane Peterhansel végzett, aki ezzel átvette a vezetést a versenyben. A motorosoknál a spanyol Juan Barreda Bort nyert, így az összetettben is élre állt.

A világ legnehezebbnek tartott terepralis viadalának harmadik versenynapján összesen 685 kilométert kellett megtennie a mezőnynek, ebből 457 kilométer volt a mért szakasz.

A címvédő és eddig az összetettben is éllovas Carlos Sainz, Lucas Cruz (X-raid Mini) spanyol duó ezúttal harmadik lett, ezzel több mint 6 és fél perces hátránnyal


a Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (X-raid Mini) francia kettős mögé szorult összetettben, amely hétfőn másodikként végzett.

A második szakaszt a katari al-Attijah és francia navigátora, Mathieu Baumel (Toyota) nyerte.

A motorosoknál Juan Barreda Bort pályafutása 25. etapsikerét aratta a Dakaron, ezzel az összetettben több mint hatperces előnyre tett szert a címvédő és hétfőn második amerikai Ricky Brabec előtt. Az erdélyi magyar Gyenes Emánuel (KTM) hétfőn 29.-ként ért célba, összetettben ezzel a 32. helyen áll.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László magyar kettős (Opel Mokka) a vasárnapi műszaki problémája miatt tetemes időbüntetést kapott, ezért csak később rajtolt el a hétfői versenynapon.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió (Scania), valamint a francia navigátorral és szerelővel versenyző Darázsi Zsolt (MAN) még nem teljesítette a hétfői szakaszt.

A mezőny 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tesz meg a január 15-i dzsiddai befutóig.

Dakar-rali, a 2. szakasz eredményei (Bisha–Vadi ad-Davaszir, 457 km gyorsasági):

Autósok:

  1. al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota) 4:03:14 óra
  2. Peterhansel, Boulanger (francia, Mini) 2:35 perc hátrány
  3. Sainz, Cruz (spanyol, Mini) 9:17 p. h.

Az összetett állása:

  1. Peterhansel 7:17:18 óra
  2. Sainz 6:37 perc h.
  3. al-Attijah 9:14 p. h.

Motorosok:

  1. Juan Barreda Bort (spanyol, Honda) 4:17:56 óra
  2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:55 perc h.
  3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 6:02 p. h.

Az összetett állása:

  1. Barreda Bort 8:15:38 óra
  2. Brabec 6:23 perc h.
  3. Ross Branch (botswanai, Yamaha) 6:37 p. h.