Ezeket a képeket még biztosan nem látta a régmúlt karácsonyairól

 

A megszokottnál szűkebb körben telik idén a karácsony, de az ünnepi készülődés azért országszerte érezhető volt. A Nemzeti Fotótár archívumának ritkán látott képei segítségével felidézzük, hogy milyen volt a karácsony, amikor a világjárvány helyett más kihívásokkal kellett szembenéznie az országnak.

 

1945-ben az ország épp csak kezdett magához térni a világháború okozta sokkból, de a karácsony egy pillanatra mindenkivel feledtette a nehéz napokat. December 23-án hatalmas, főleg gyerekekből és fiatalokból álló tömeg gyűlt össze a Mindenki Karácsonyfája alatt, a Ferenciek terén.


 

1946-ban egy gyári karácsonyi ünnepségre készülődik két munkás egy üzem kultúrteremében. A háttérben lévő plakátokon látszik, hogy a karácsony ellenére decemberben sem maradhatott el a pártnap.

Nemzeti Fotótár/MAFIRT: Bass Tibor

 

1948 decemberében járunk. A Mária-Terézia utcai általános iskolában is közösen köszöntötték a karácsonyt. A korabeli híradás szerint az ország minden általános iskolájában karácsonyi ünnepségek voltak. A szülői munkaközösségek csomagokat osztottak szét a gyerekeknek, a Magyar Cserkészfiúk Szövetségének 1948-as megszüntetését követően pedig az akkor már teljes gőzzel működő úttörőmozgalom tagjai mutattak be karácsonyi műsort.

Magyar Fotó: Kozacsek Elek

 

A karácsony keresztény jellegét a pártállam egyébként is igyekezte minél inkább háttérbe szorítani. Az 1960-as fotón nem egy farsangi jelenetet látunk, hanem a december 26-án tartott, a Magyar Úttörő Szövetség budapesti elnöksége által rendezett, karácsonyi jelmezversenyt a Parlamentben.

Nemzeti Fotótár / Fényes Tamás

 

Ennek egy másik jele volt, hogy a karácsonyt igyekeztek a fenyőünnep kifejezéssel helyettesíteni és próbálták a boldog vagy áldott karácsonyt kívánó köszöntés helyett a kellemes ünnepeket frázist elterjeszteni. A képen üdvözlő feliratot fest üvegtáblára a KÖZÉRT (Községi Élelmiszer Kereskedelmi Vállalat) Dekorációs Vállalat címfestője. A dekoratőröknek mintegy 500 üzlet és kirakat feldíszítéséről kellett gondoskodniuk az ünnepi időszakra.

Nemzeti Fotótár / Lajos György

 

Akármilyen is volt az általános hangulat, a hal már a 60-as években sem maradhatott el a családok karácsonyi asztalairól. A Halértékesítő Vállalat karácsonyra 5 ezer mázsa halat hozott forgalomba Budapesten. Az ország különböző részeiből teherautókkal, vagonokkal szállították a halat a Szabadság híd mellett lévő hatalmas halbárkákba tárolásra.

Nemzeti Fotótár / Kácsor László

 

És nem hiányozhatott a karácsonyi ajándékvásárlási roham sem. Bár a választék szűkös volt és elsősorban a kommunista országokból érkező termékekre koncentrálódott, a vásárlók ilyenkor mégis elözönlötték az üzleteket.

Nemzeti Fotótár / Pálfai Gábor

 

Ezüstvasárnapi tömeg 1969-ben a Corvin Áruházban. A vásárlók férfi ingek és divatáruk között böngésznek az áruház földszintjén.

Nemzeti Fotótár / Kácsor László

 

Az ország karácsonyfájának megnézéshez akkoriban kellett némi kiváltság, hiszen a fát a parlament kupolacsarnokában állították fel. A tetejéről természetesen nem hiányozhatott a vörös csillag.

Nemzeti Fotótár / Benkő Imre

 

Ami ma a karácsonyi vásár a város számos pontján, az a 80-as évek végén és a 90-es évek elején az Aranykapu volt. Az 1990-es képen utcaseprők dolgoznak az akkor már használaton kívüli, de még álló párttribün előtt a Ötvenhatosok terénél.

Nemzeti Fotótár / Rózsahegyi Tibor