Van Kínából visszaút az európai topligákba?

 

A kínai Szuper Ligába sok focista azért igazolt, hogy alacsony megterhelés mellett jól keressen, ennek azonban az új fizetési sapka-szabályok korlátot szabnak. A januárban induló téli átigazolási szezon megmutathatja, milyen a kereslet a Távol-Keleten focizó, nagy nevek iránt.

Kínában, a profi labdarúgás legfelső osztályában, a Szuper Ligában a következő szezontól kezdve fizetési sapkát vezetnek be, hogy csökkentsék a jellemzően külföldről igazolt játékosok elszabadult béreit. A döntés szerint az idegenlégiósok éves szinten maximum 3 millió eurónyi jüant kereshetnek, míg a hazai játékosoknál a kereseti plafon 628.100 euró.

Ez a korlátozás mélyen érinti a legtöbb, európai topbajnokságból Kínába igazolt játékos zsebét is. A Chelsea korábbi brazil játékosa például évi 20,757 eurót keres, de az új fizetési sapka értelmében keresete 86 százalékától eleshet, ha úgy dönt, hogy marad a Shanghaj SIPG-nél.

A 29 éves Oscar még abban a korban van, amikor van esélye arra, hogy visszatérjen Európa valamelyik vezető ligájába feltéve, ha mutatkozik érdeklődés iránta. A 34 éves Hulk, aki négy éve játszik ugyancsak a Shanghaj SIPG-nél, vagy a 35 éves, olasz Graziano Pellé, a Santung Lüneng csatára már nehezebben találhat vissza a csúcsra.

Mások, mint például a West Ham korábbi svájci játékosa, Marko Arnautovic, a Manchester United belga középpályása, Marouane Fellaini, a Tottenham Hotspurból a Kuangcsou R&F-be távozó belga védekező középpályás, Mousa Dembélé , Marek Hamsík, a Napoli egykori legendás, szlovák középpályása vagy a Barcelonából Kínába igazolt Paulinho az átigazolási piac slágerei lehetnek.

A 2020-as Kínai Kupa győztese a Santung Lüneng, Kádár Tamás és Marouane Fellaini klubja. Forrás: twitter.com

A Daily Mail szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a harmincas éveiken inkább már túllépő focisták hogyan tudnak visszailleszkedni például a kínainál jóval pörgősebb Premier League-be. Az sem valószínű, hogy az angol fociból esetleg évekre kiváló játékosoknak megérné a korábbi kínai bérekhez hasonló szinten fizetni.

A brit napilap emlékeztetett: a Manchester United tavaly nagy meglepetésre kölcsön vette Kínából Odion Ighalot, és összesen tizenkétszer tudott pályára lépni a 31 éves, nigériai támadó a vörös ördögök mezében.

Van azért ellenpélda is, igaz, nem a Premier League-ből: a 27 éves, belga Yannick Carrasco két év után tért vissza Kínából az Atlético Madridba először kölcsönszerződés keretében, majd véglegesen. Régi-új csapatánál rendszeres lehetőséget kap mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligája-meccseken.

Magyar részről jelenleg Kádár Tamás futballozik Kínában Graziano Pellé és Marouane Fellaini csapattársaként a Santung Lünengben.

A nyitóképen Marko Arnautovic és Oscar egy edzésen. Forrás: twitter.com