Soros György szomorúan ismerte el a brüsszeli magyar–lengyel győzelmet

 

A Project Syndicate oldalán megjelent véleménycikkében Soros György úgy fogalmazott, a kompromisszum, amelyet Angela Merkel német kancellár Magyarországgal és Lengyelországgal kötött, az összes lehetséges verzió közül a legrosszabb. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Soros György megrendelésére akarták politikai feltételekhez kötni a magyaroknak járó pénzek kifizetését.

Merkel kapitulált Orbán és a lengyelek előtt – írta Soros György amerikai üzletember az írásait előszeretettel megjelentető  Project Syndicate nevű oldalon. Véleménycikkében hozzátette, hogy a lehető legrosszabb kompromisszumot sikerült megkötnie Magyarországgal és Lengyelországgal Angela Merkel német kancellárnak.

Ezzel elismeri, hogy az általa is támogatott bevándorláspárti, liberális erők vereséget szenvedtek Brüsszelben, a csütörtökön elfogadott uniós költségvetés nem az ő érdekeiket szolgálja, Magyarország és Lengyelország győzött.


Soros írásában azt is kifejti, hogy megérti, hogy Angela Merkel végül engedett a magyar–lengyel párosnak, hiszen nem engedthette meg magának, hogy Magyarország kilépjen az unióból. Szerinte ugyanis Orbán Viktor erre készült. Persze ezt a hazugságot már számtalanszor megcáfolta Orbán Viktor és kormányzati szereplők. Legutóbb Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön egyértelművé tette egy lapinterjúban, hogy

a „Huxit” a hazai ellenzék és az európai baloldal kedvenc játékszere, és nem egyéb, mint fikció.

A milliárdos  a cikkben három pontban foglalta össze, szerinte miért nem jó a csütörtöki megállapodás.

  • A megállapodás lényegesen gyengíti a jogállamisági feltételt.
  • A jogállamisági kitétel életbelépése akár két évet is csúszhat, ami óriási győzelem Orbán Viktor számára, hiszen ez a kitétel így csak a 2022-es választások után léphet majd életbe.
  • Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat értelmében az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy értelmezhesse és végrehajthassa a megszavazott EU-s törvényeket, ami veszélyes precedenst teremt.


Látható hát, hogy hiába próbálják meg például a hazai ellenzéki pártok saját győzelmükként bemutatni a megállapodást, mindez nem igaz.

Soros György megrendelésére akarták politikai feltételekhez kötni a magyaroknak járó pénzek kifizetését, amivel azt akarták elérni, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó forrásokat, ha például nem enged be migránsokat

reagált a megállapodás hírére Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.