Méteres lángokkal égett Grosjean autója a Bahreini Nagydíjon – VIDEÓ

 

A francia Romain Grosjean és az orosz Danyiil Kvjat ütközésével kezdődött a Forma–1-es Bahreini Nagydíj. A 34 éves francia pilóta Haas versenyautója az acélkorlátnak ütközve kettétört és kigyulladt, de a háromgyermekes családapa – az M4 Sport élő közvetítése alapján – enyhe égési sérülésekkel megúszta a látványos balesetet. A futamot másfél órás csúszással indították újra.

Nem sokkal a rajt után piros zászlóval leállították a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, miután a mezőny hátsó feléből induló, francia Romain Grosjean (Haas-Ferrari) és az orosz Danyiil Kvjat (Alpha Tauri-Honda) összeütközött.

Grosjean autója ezután nagy erővel a pálya melletti acélkorlátnak ütközött, és azon kettétörve kigyulladt.


Grosjean ijedtében kiugrott a lángoló Haas-Ferrariból, az egyik cipője bent maradt a szűk pilótafülkében. Fotó: EPA/Kamran Jebreili/Pool

 

Grosjeant másodpercekkel a nagy erejű becsapódás után kisegítették a roncsból a szahíri sportbírók. Fotó: EPA/Hamad I Mohamed/Pool

A gyorsbeavatkozási egységek azonnal kisegítették üléséből a francia versenyzőt, akinek autója átfúródott a szalagkorlát alatt és kettétört.

A 34 éves francia pilóta, akinek ez év végével lejár a szerződése az amerikai istállóval,

csodával hatásos módon enyhe égési sérülésekkel a kézfején és a bokáján megúszta a hajmeresztő balesetet.

A bahreini pályabírók nagy erőkkel építették újra a baleset során megsérült korlátokat.

„Nagyon megdöbbentem, nem láttam ilyen heves tüzet az elmúlt 12 évben”

– mondta Alan van der Merwe, az orvosi autó pilótája a brit Sky Sports F1-nek.

„Romain magától szállt ki a kocsiból, ami elképesztő egy ilyen súlyos baleset után.

Mindazok a biztonsági felszerelések, amelyeknek a kifejlesztésén az elmúlt években vállvetve dolgoztunk – a glória, a védőkorlátok, a biztonsági öv… – minden működött. Ha a felsoroltak közül csak egy nem működik, teljesen más lett volna az eset végkimenetele”

– tette hozzá a dél-afrikai expilóta.

A versenyt az eredeti időponthoz képest másfél órás csúszással indították újra, ennyi ideig tartott, mire a pálya személyzete megjavította a megrongálódott korlátokat.