Tömegével jöhetnek a migránsok Brüsszel új LMBTQ stratégiája miatt

 

Több épületet is fénnyel festettek szivárványszínűre Lengyelországban november 16-án, a tolerancia világnapján. Néhány nappal korábban mutatta be az LMBTQ stratégiáját az Európai Bizottság. A testület erősítené a leszbikus, meleg, biszexuális és transzneműek esélyegyenlőségét. A hivatalos indoklás szerint küzdeni kell a hátrányos megkülönböztetés ellen, szavatolni kell az e közösséghez tartozók biztonságát a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben és befogadó társadalmakat kell kialakítani. A szakértő szerint nem véletlen az Európai Bizottság időzítése.

Az Európai Bizottság LMBTQ-stratégiát ismertető Vera Jourová, a bizottság alelnöke azt mondta: „mindenkinek biztosítani kell az Európai Unióban, hogy üldöztetés vagy félelem nélkül élhessen.” Az Európai Bizottság szerint azt kell elérni, hogy mindenki úgy érezze: „nem kell tartani a nemi identitáson alapuló megkülönböztetéstől és erőszaktól.” Ennek jegyében határoznának meg különféle erkölcsi normákat – hangzott el az az M1 Unió 27 című műsorában.

A javaslat bírálói szerint

komoly visszaélésekre is lehetőséget ad a most ismertetett stratégia. Az Európai Unió területére igyekvő illegális bevándorlókat ugyanis segítheti, hogy könnyebben bejussanak valamely uniós tagállamba.

„Ezzel rendkívül egyszerű lesz visszaélni. Azt igazolni, hogy valaki nem a saját nemi identitása szerinti társadalmi csoportba tartozik, az tulajdonképpen lehetetlen. Innentől kezdve pedig a konzulátusok számára csakis egyetlenegy lehetőségük lesz a későbbiekben, hogy minőségi és érdemi elbírálás nélkül mindenkit, aki erre hivatkozik, átengedjenek országhatárokon keresztül” – emelte ki Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az egyenlőségért felelős uniós biztos ráadásul célszerűnek tartaná azt is, hogy felfüggesszék egyes uniós források kifizetését azoknak az országoknak, amelyek nem alkalmazzák a tervezett szabályokat. Azok része lenne az is, hogy minden tagállamban elismertetnék az úgynevezett szivárványcsaládokat, vagyis amikor azonos nemű párok nevelnek gyereket.

A magyar kormány szerint azonban fontos a hagyományos családok védelme. Éppen ezért bekerülhet az alaptörvénybe az a passzus, amely szerint az anya nő, az apa pedig férfi.

A kabinet indoklása szerint ezzel védik a házasság intézményét, így a családokat is, amelyek a nemzet fennmaradásának alapja. A szakértő szerint az uniós stratégia több uniós tagállam alaptörvényébe is ütközik.

Pócza István a Danube Institute kutatási igazgatója szerint látni kell, hogy ezek a kérdések tagállami kérdések. A javaslatok pedig több tagállam alkotmányos rendszerét sértik, több tagállam családról alkotott képét sértik. Szivárványcsaládokról beszél például ez az LMBTQ-s javaslat, amit az Európai Bizottság letett. Több tagállamban erről vita folyik, vannak tagállamok, ahol kifejezetten nem fogadják el. A szakértő szerint

ahelyett, hogy ezeket a javaslatokat minél hamarabb átültetnék az uniós jogba, ezekről részletes vitát kellene tartani az uniós tagállamokban.


A címlapfotó illusztráció.