Elszakadt a cérna: Ibrahimovic perre készül a FIFA videójátéka ellen

 

Háromszáz futballista, köztük a walesi válogatott Gareth Bale is támogatja Zlatan Ibrahimovic jogi fellépését a FIFA 2020 nevű videójáték fejlesztőjével, az EA Sportsszal szemben – jelentette be Mino Raiola, az AC Milan csatárának ügynöke. Ibrahimovic nem érti, hogyan került a nevének és figurájának felhasználási joga az EA Sports birtokába úgy, hogy a cég „milliókat keres” rajta.

Zlatan Ibrahimovic ügynökén keresztül jogi lépéseket helyezett kilátásba az EA Sports ellen, amiért engedély nélkül használta fel a nevét és figuráját a FIFA népszerű videójátékában. Legalább 300 labdarúgó kész csatlakozni a jogi procedúrához, mely érintheti a FIFPro nevű szervezetet is, amelynek világszerte mintegy 65 ezer videójátékos tagja van.

„Nem csak Zlatanról vagy Gareth Bale-ről van szó. Körülbelül 300 megkeresést kaptunk más játékosoktól. Ha szükséges, a végére járunk az ügynek a FIFA-tól kezdve a FIFPrón keresztül mindenkinél, aki jogokkal kereskedik”


– nyilatkozta Mino Raiola, a svéd játékos ügynöke az angol The Telegraphnak.

„Ez talán a legnagyobb gyalázat a FIFA részéről, így akarják meggyengíteni a játékosokat, hogy rabszolgákká váljanak. De ezt nem engedem meg. Zlatan nem egy marionettbábu; Zlatan nem olyan ember, akinek meg lehet szabni, hogy olyasmit tegyen, amit nem akar” – tette hozzá Raiola.

A vitát Ibrahimovic e heti Twitter-bejegyzése robbantotta ki. „Ki adott engedélyt a FIFA-nak és az EASportsnak, hogy felhasználják a nevemet és az arcomat? Nem tudok arról, hogy tagja lennék a FIFPrónak, és ha az is lennék, az csak valami furcsa manővernek köszönhetően lehet, ami a tudtomon kívül történt” – írta az AC Milan csatára.

Egy másik tweetben hozzátette:

„Az biztos, hogy én sohasem járultam hozzá, hogy a FIFA.com vagy a FIFPro pénzt keressen a nevemmel. Valaki évek óta komoly pénzt keres a nevemmel és az arcommal anélkül, hogy beleegyeztem volna. Ideje kivizsgálni az ügyet.”

A walesi válogatott Gareth Bale ehhez annyit tett hozzá: „Érdekes… Mi az a FIFPro? Ideje kivizsgálni az ügyet!”

Ibrahimovic ügynöke megerősítette: ha az EASports nem hagy fel a mostani, szerinte törvénysértő üzleti tevékenységével, perre viszi az ügyet. „Mindenkit bíróság elé állítunk, aki olyan jogokkal kereskedik, amelyeket nem birtokol. Ha ez a FIFPro, akkor a FIFPro. Ha az a FIFA, akkor a FIFA” – fenyegetett.

Az EA Sports azt állítja, hogy a 39 éves svéd csatárnak valójában a FIFPro szervezettel van baja. „A közösségi médiában felvetett licencjogi viták nem az EA Sports problémái. Ez a vita a FIFPro, a szervezetben részt vevő játékosok és képviselőik között folyik” – nyilatkozta a játék fejlesztője a Forbes magazinnak.