Dibusz cipőorros védése, Szoboszlai a kupac alján – az ősz pillanatai Petrovics-Mérei Andreánál

 

Petrovics-Mérei Andrea lesz az M4 Sport műsorvezetője kedd este, amikor a Ferencváros 21 órakor a Juventus ellen lép pályára Torinóban a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. Ha futballról van szó, a közszolgálati sportcsatorna műsorvezetőjét főként a magyar válogatott és a BL-mérkőzések közvetítéseinél láthatják a nézők a képernyőn. Többek között az ezekhez kötődő őszi sportélményeiről és szakmai rituáléjáról mesélt, szóba került a Ferencváros legutóbbi BL-szereplése, valamint a ruhaválasztás kulisszatitkai és a család szerepe is.

 

– Az ősz bővelkedett a sporteseményekben, ráadásul a Ferencváros BL-csoportkörbe jutása mellett a magyar labdarúgó-válogatott teljesítménye is kellemes meglepetéseket tartogatott idén. Mi jelentette a legjobb meccsélményt az őszi „felhozatalból”?


– A tavaszi leálláshoz képest csak úgy kapkodtuk a fejünket, annyi jó meccsélménnyel gazdagodtunk mi, akik benne dolgozunk, de azok is, akik szurkolóként, nézőként követik a labdarúgást vagy általában a sporteseményeket. Az ősz két főszereplője valóban a Ferencváros és a válogatott volt, egy-egy momentumot emelnék ki szereplésükből. Az egyik, a Molde elleni 0-0-s visszavágón történt, amivel főtáblára jutott a Fradi a Groupama Arénában, meghatározó mozzanat volt Dibusz Dénes óriási védése stoplival vagy cipőorral a 75. perc környékén. Elengedhetetlenül fontos volt ahhoz, hogy a Fradi ott lehessen most, és arról beszélgessünk, hogy kedd este a Juventus ellen játsszon.

Novemberben pedig egyik ámulatból a másikba eshettünk a válogatott miatt. A kedvencem Szoboszlai Dominik az utolsó utáni pillanatban lőtt győztes gólja utáni gólöröm, amellyel 2-1-re legyőztük Izlandot a pótselejtezőn. A helyszíni stúdióból láthattam az akciót Bozsik Péterrel és Korsós Györggyel, az M4 Sport szakértőivel, ráadásul hátulról pont olyan szögből néztük – természetesen állva –, hogy éreztük, egyszerűen be fog menni, mintha madzagon húzták volna be a kapu alsó sarkába. És az ünneplést… amikor a húszéves játékos kinyúlt az oldalvonal mentén, és a teljes, éppen pályán lévő csapat, plusz a kispad rajta feküdt. Még aggódtunk is kicsit páran a stúdióban, hogy levegőhöz jut-e. Ezt a komplett élményt nem nagyon lehet máshova rakni, mint a legfelső polcra. Egyrészt azért, mert egy ilyen fiatal, tehetséges gyerek – akit lehet, hogy már többnek is mondhatunk, mint tehetségnek – mozdulata dönti el, hogy ismét ott lehet az Eb-n a magyar válogatott, másrészt, hogy mennyire egyben van a csapat. Egy olyan kupacot alkottak abban a képben, amelyen látszott, hogy mi volt ennek az ősznek a titka. Nem mehetek el szó nélkül Hajdú B. István azóta már újabb klasszikussá vált gólöröme mellett sem: a Milyen hosszabbítás? Semmilyen, semmilyen! – sokáig fogjuk még idézni.

– A Ferencváros hazai mérkőzésein a helyszínről jelentkeznek, míg a külföldi összecsapásokon az M4 Sport jól ismert budapesti stúdiójából vezetik a műsort. Mennyiben változik a műsor hangulata, a ráhangolódás egyik vagy másik esetben?

– Bárhol  van a helyszíni stúdió a stadionon belül, a tűzközelsége miatt csak jó lehet. Ünnepi hangulatot teremt,  a műsorvezetőknek is kicsit kimozdulni a megszokott kis fészkünkből, a Kunigunda útján lévő stúdiónkból, hiszen arányaiban kevesebbszer adatik meg, hogy saját szemmel és nem a képernyőn keresztül láthatjuk az eseményt, legyen szó a válogatottról vagy jelen esetben a Ferencváros BL-meccseiről. Minden egyes alkalommal, amikor odaérek a Puskás Arénához, és ki van világítva zöld-fehérre vagy éppen piros-fehér-zöldre, elámulok. Nem tudom megszokni és nem tudok betelni a látvánnyal, annyira szép és tiszteletet parancsoló. A mostani időszak persze más, óriási hiányérzetet kelt, nem csak hangulatában az, hogy nincs ott az éppen húszezer vagy hatvanezer szurkoló. De nekünk, akik ott lehetünk, pluszélményt, töltetet ad a munkához és a hétköznapokhoz is, amit természetesen szeretnénk átadni a képernyőn keresztül. Ebben az időszakban, amit most élünk, minden apró vagy nem is annyira apró öröm jól jön!

A Magyarország–Izland pótselejtezőn Bozsik Péterrel és Korsós Györggyel az M4 Sport helyszíni stúdiójában, a Puskás Arénában (Fotó: M4)

Nincs önökön nyomás vagy erőteljesebb motiváció, hogy a zárt kapus mérkőzéseken az átlagosnál is több, szinte minden figyelem az M4 Sportra, ezzel a műsorvezetőkre is hárul?

– Nincs plusznyomás, és stressznek sem nevezném, hiszen alaphelyzetben sem tud mindenki eljutni a helyszínre, így otthonról követi az eseményeket. Tény, hogy most az embereknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy részesei legyenek a meccseknek. Azonban ha zárt kapus, ha nem, akkor is a legjobbat szeretném kihozni magamból, ahogy a pályán a csapat is. Az Izland elleni közvetítésre valóban az egész ország odafigyelt, ami utólag a nézettségi adatokból is látszott. A találkozóra készülve az egyik sminkes vagy fodrász kolléganőm hívta fel a figyelmemet rá, hogy valóban mindenki minket néz. Mondtam is neki viccesen, hogy ne tegyen rám pluszterheket. De ennek nem szabad befolyásolnia a munkát. Elsősorban a játékra kíváncsiak a nézők, mi a keretet adjuk hozzá legjobb tudásunk szerint. Ez felelősség, de nem nyomás.

Említette a tévénézők számára láthatatlan kollégáit, a sminkeseket, öltöztetőket – a szerepük elengedhetetlen a képernyőn látottak összhatásához. Mennyire szempont a műsorvezető ruhájának színválasztásánál, hogy mondjuk a Fradi vagy a magyar válogatott lép pályára? Van beleszólása?

– Az NB I-ben egy Fradi–Újpestnél természetesen odafigyelünk rá, hogy ne zöldben vagy lilában legyünk, hiszen ez akár részrehajlónak tűnhet. A válogatott vagy nemzetközi szintű mérkőzéseknél elsősorban a díszlethez igazodunk színben és mintában is: ha mintás a háttér, akkor ne legyen feltétlenül mintás a ruha és fordítva, ez esetben a szín kevésbé lesz meghatározó. Általában közösen döntünk az öltöztetőkkel, a rendezővel akár úgy, hogy az utolsó pillanatban is változtatunk. Ehhez jön hozzá a sminkes és a fodrász kolléganők keze munkája. Mindenki hozzáteszi a részét, amiből aztán kialakul az, amilyennek a nézők látnak a képernyőn. Ez a rész is csapatmunka!

(Fotó: MTVA/Nagy András)

Akad-e bármilyen babonája vagy rituáléja a mérkőzések előtt?

– Ha ez rituálénak számít, akkor a munkafázisok, amiket mindig egymás után, ugyanúgy csinálok: zömében otthon. S csak az utolsó simításokat végzem bent a székházban, mielőtt kimegyünk a helyszínre vagy beülök a stúdióba. Mindig előzetesen megnézem az adásba szánt anyagokat, és folyamatosan egyeztetek a szerkesztővel, akár már napokkal korábban is. Mindig közösen beszéljük át az adásmenetet. Minimum másfél-kétórával a műsorkezdés előtt szeretek a helyszínen lenni adásra készen. Inkább ráhagyok még egy kis időt, ettől vagyok nyugodt, hogy a körülmények helyett maximálisan a feladatomra koncentrálhassak, elvégezhessem az utolsó simításokat ott is. Biztosra megyek, nem szeretek „beesni” akkor sem, ha a szerkesztő engedékenyebb az érkezést illetően. Olykor az ilyen apróságokon is sok múlik: legutóbb a Törökország elleni válogatott mérkőzés előtt történt, hogy egy baleset miatt az 5-8 perces autóutat 45 perc alatt tettük meg, de szerencsére így is időben odaértünk.

Hogyan készül a kedd esti Juventus–Ferencváros BL-mérkőzésre?

– Minden mérkőzésre ugyanúgy készülök. Egy ennyire nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzésnél is ugyanúgy utánaolvasok olyan részleteknek, érdekességeknek, amelyek a száraz szakma mellett az átlagembert is érdekelhetik, akik esetleg csak ilyenkor néznek focit. Ami a logisztikai, gyakorlati részét illeti: elsősorban családi egyeztetést igényelnek az esti találkozók, mert hozzám hasonlóan a férjem is zömében délután, este dolgozik, így a legkisebb gyerek felügyeletébe például a nagytesók kapcsolódnak be. Mostanában sokat segít az egyik barátnőm, mert a járványhelyzet miatt a nagyszülőket kíméljük és védjük – ők sajnos most nem lehetnek részesei ezeknek az élményeknek, hogy adott esetben az unokával közösen nézzék a meccset a tévében. Egyébként nem szoktam nagydobra verni, mely mérkőzésen vagyok képernyőn, de ha valaki megkérdezi, akkor nem titkolom el. Feladatként tekintek rá, még akkor is, hogyha a mostani sokkal ünnepélyesebb, mert azért a Bajnokok Ligájában a világ egyik legismertebb, legrégibb csapata, a Juventus játszik a magyar bajnok ellen.

Családja köztudottan sportos, szokott szakmai tippeket kapni otthon?

– Konkrét tippeket általában nem kérek és nem is kapok, a férjem követi az összes sporteseményt, tájékozott, a focit is szereti, érti, tudja, úgyhogy vele meg szoktam beszélni szakmai kérdéseket. Illetve ha egy adással kapcsolatos akár taktikai vagy mélyen szakmai témában megakadok, vagy kíváncsi vagyok a más szempontú megközelítésre, akkor természetesen azokkal a kollégáimmal is egyeztetek, akik aktuálisan nem szerkesztői az adásnak, de szakértelmükkel ők is hozzá tudnak tenni. Annak a híve vagyok, hogy ez csapatmunka, kérdezni pedig nem szégyen, hanem sok esetben érdem. A válogatott és a BL-meccsek kapcsán főként Hajdú B. Istvánnal dolgozom össze, nagyra becsülöm a tudását, alaposságát, felkészültségét. Most ifj. Knézy Jenő lesz a kommentátor, akivel szintén sok eseményen és műsorban voltunk már képernyőn.

Hogyan emlékszik vissza a 25 évvel ezelőtti Ferencvárosra?

– Érdekes helyzet volt, mert a gimnáziumi egyik legjobb barátnőm bátyja, Szűcs Mihály játszott abban a csapatban, úgyhogy iskolásként is mindig megbeszéltük a barátnőmmel az aktuális történéseket és így később a BL-meneteléskor is kiemelt figyelemmel kísértük a sorozatot. Természetesen emlékszem a csapat összes mérkőzésére – ahogy a Debrecen BL-szereplésére is –, ráadásul idén elég sokat fel is elevenítettünk az M4 Sporton, így ha netán véletlenül valami nem lett volna meg pontosan, most kitisztult és felfrissült az élmény.

Mire számít a keddi mérkőzésen?

– Futballünnepre. Ilyen csoportban, mint amilyenben a Fradi került a BL-ben, vagy amilyen az Eb-n vár ránk, nem lehet másra számítani. Már most kíváncsi vagyok a vb-selejtezősorsolásra, hogy ott milyeneket kapunk és hova juthatunk, szóval mindent egybevéve ez az ősz tényleg ünnep. A Juventusról és a Barcelonáról beszélünk, a magyar labdarúgást követőként olyan nagy elvárásokkal nem megyek neki a találkozónak, hogy a Ferencváros biztosan megveri a Juvét idegenben, de ha azt hozza, amit maximálisan tud, akkor már nem lehetünk elégedetlenek.

A Juventus–Ferencváros találkozót, valamint az FTC valamennyi Bajnokok Ligája-mérkőzését az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti. 

Büszke vagyok rá, hogy apu után én is közvetíthetek egy FTC-mérkőzést a BL-ből – Interjú Knézy Jenővel