×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Becsődölt integráció: nagyítóval vizsgálják az imámokat Franciaországban

 

Emmanuel Macron francia államfő javaslatára a muzulmán vallás meghatározó személyiségei kidolgozták az imámok nemzeti tanácsának alapjait. A szervezet feladata lesz hitelesíteni az imámokat Franciaországban – jelezte csütörtökön a francia elnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint a köztársasági elnök szerda este fogadta hivatalában a legfőbb franciaországi muzulmán szervezet, a muzulmán vallás francia tanácsának (CFCM) elnökét, Mohammed Moussaouit, a föderációt tömörítő kilenc testület vezetőit és Chems-Eddine Hafizt, a párizsi mecset rektorát.

Felkérte őket, hogy két héten belül fogalmazzák meg az imámok számára „a köztársasági érték chartáját”.

Emmanuel Macron kérése szerint a chartának rögzítenie kell a köztársasági értékek elismerését, ki kell jelentenie, hogy az iszlám Franciaországban vallás, nem pedig politikai mozgalom, valamint azt is, hogy cél, a külföldi államok beavatkozásának megszüntetése.

Az iszlám szeparatizmusról október elején tartott beszéde és főleg az azt követő dzsihadista merényletek, egy történelemtanár lefejezése és a nizzai három áldozatot követő templomi késelés óta a francia elnök egyre nagyobb nyomást gyakorol a franciaországi muzulmán vezetőkre annak érdekében, hogy ők is vegyék fel a küzdelmet a külföldi befolyás, a radikalizáció és a politikai iszlám ellen.

A legfőbb cél, hogy négy éven belül távozzanak az országból a kétoldalú szerződések keretében külföldről legálisan érkezett imámok.

A 2500 franciaországi mecsetben jelenleg mintegy háromszáz, török, marokkói és algériai imám teljesít szolgálatot.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a szerda esti találkozón Emmanuel Macron egyértelműségre kérte a témában a muzulmán vezetőket, több szervezetnek ugyanis köztudottan ambivalens az álláspontja a külföldi imámok kérdésében. A CFCM-ben található kilenc szervezet közül az Elysée-palota szerint legalább háromnak nem köztársasági a világnézete.

Ha valaki nem írja alá ezt a chartát, levonjuk a következtetéseket

– idézte az elnöki hivatal az államfőt.

Az imámok nemzeti tanácsa nem egyszerűen hitelesíteni fogja az imámokat egy hivatalos igazolvánnyal, hanem meg is vonhatja tőlük az engedélyt, amennyiben nem tartják be a chartát.  Az imámoknak kötelező lesz a francia nyelv ismerete, illetve egyetemi diploma.

Hírmagyarázók szerint a muzulmán vezetők bevonása a franciaországi iszlám megszervezésébe győzelemként értékelhető Emmanuel Macron számára, akit számos muzulmán országban élesen bíráltak amiatt, hogy a radikális iszlám felszámolását célzó beszédében azt állította, hogy az iszlám vallás válságban van.