×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Fejből vágta a szerződéseket, de az okostelefon kifogott rajta – 90 éves Bernie Ecclestone

 

Bernie Ecclestone negyven év alatt globális sportággá és dollármilliókat megmozgató üzleti vállalkozássá fejlesztette a Forma–1-et, és kulcsszerepet játszott abban, hogy 1986-ban a Hungaroringen rendezték az első vasfüggöny mögötti F1-es futamot. Üzleti partnerei céltudatos, kemény emberként, míg a hozzá közelebb állók törődő családapaként és jó barátként ismerik. Utóbbiak közé tartozik Ariane Frank, aki korábban tolmácsként, az elmúlt években üzleti partnerként vett részt a Magyar Nagydíjat érintő tárgyalásokon a 90 éves üzletemberrel.

„Tizennégy éves koromban édesapámat, Frank Tamást kísértem el Londonba egy tárgyalásra, akkor találkoztam először Bernie Ecclestone-nal. Ez 1994 elején történt, édesapámék cége, az Ostermann Forma–1 Kft. akkor kapta meg a hazai futamok rendezési jogát. Akkor még fogalmam sem volt róla, ki ez a 156 centis emberke, az én dolgom az volt, hogy fordítsak angolról magyarra és vissza” – mondta a hirado.hu-nak Ariane Frank, a Magyar Nagydíj 2012-ben elhunyt promóterének Bécsben élő lánya.

Ecclestone szinte minden Magyar Nagydíjon részt vett, néhány évenként pedig csak „beugrott”, hogy meghosszabbítsák a Hungaroring szerződését. A képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gerstl Péter promóter és Ariane Frank társaságában, Mogyoródon

A Forma–1-es Konstruktőrök Szövetsége (FOCA) nagyhatalmú elnökének és Frank Tamásnak a kapcsolata az évek során üzletiből baráti viszonyra változott.

Ariane Frank egyetemi tanulmányai alatt rendszeres vendég volt Ecclestone-ék londoni apartmanjában, akkor került baráti viszonyba a volt F1-es főnök első házasságából született lányaival, Tamarával és Petrával.

Noha Ecclestone 2017-ben, amikor az amerikai Liberty Media megvásárolta a Forma–1 kereskedelmi jogait, leköszönt posztjáról, a családi barátság megmaradt.

„Reggel az egyik első dolgom volt felhívni Bernie-t, hogy felköszöntsem a születésnapján. Svájcban van a családjával, a feleségével, Fabianával és Ace-szel, a féléves kisfiukkal, és mindenki egészséges”

– újságolta Ariane Frank.

A simlisség és a tisztesség határán: 2014-ben korrupcióval vádolták meg Ecclestone-t, de egy 100 millió dolláros csekkel lehűtötte a müncheni bíróság kedélyeit

Az üzletember használtautó-kereskedéssel alapozta meg vagyonát Angliában a hatvanas évek elején, és egy rövid (de sikertelen) Forma–1-es próbálkozás után, amikor nem tudta kvalifikálni elavult autóját a Monacói Nagydíjra, menedzseri szerepre váltott. 1971-ben megvásárolta a Brabham -stállót, amely tíz évvel később Nelson Piquet révén világbajnoki címet szerzett, miközben a FOCA elnökeként a csapatok érdekeit képviselte a versenyszervezőkkel folytatott tárgyalások során.

A hetvenes évek közepétől Ecclestone kezében a FOCA-n keresztül egyre nagyobb hatalom összpontosult: a többi csapatfőnök figyelmét lekötötték a mindennapi ügyes-bajos dolgok, ezért kifejezetten örültek annak, hogy egy dörzsölt, de megbízható ember képviseli az érdekeiket a rajtpénzekről, később a televíziós jogdíjakról folyó tárgyalásokon.

„Mindenki hallotta már a sztorikat, hogy Bernie milyen keményen tárgyalt, és a végén mindig ő járt jól. Ugyanakkor mindig fair üzleteket kötött. Mindig nagyon figyelt arra, hogy a partnerei is jól járnak. Ebben az értelemben egy gentleman volt, hiszen tudta: egy jó »partnership« hosszú távon csak akkor működik, ha a megállapodás mindkét fél számára előnyös” – mondta Ariane Frank, aki 2013-ban átvette az Ostermann Kft. vezetését.

„Bernie másik jellemzője, hogy mindig kézfogással pecsételte meg az új üzletet. Ha valamire a kezét adta, és megígérte, hogy úgy lesz, akkor mindig betartotta a szavát. A kézfogása felért egy szerződéssel, és ez a mai napig így van. Ha elnyerted a bizalmát, és bármiben tud segíteni, mindig segít”

– tette hozzá az üzletasszony.

Ecclestone 2012-ben vette el második feleségét, a nála 46 évvel fiatalabb brazil Fabiana Flosit

A kemény üzletember a magánéletben kedves, családközpontú ember, aki nagyon szereti a gyerekeit és a kutyákat.

„Jó tíz évvel ezelőtt itt, Magyarországon örökbe fogadta Brulée-t, a csaucsau kutyát, akire a Magyar Nagydíj alatt mi vigyáztunk, ott ült velünk a Hungaroringen az irodában. Később magával vitte Brulée-t Londonba is, de ott összetűzésbe keveredett egy másik kutyával az utcán, ezért nem volt túl jó a sajtója”

– mesélte Ariane Frank.

A menedzseréletmóddal együtt járt az állandó telefonálgatás is, de az akkor már a 80-on is túllévő Ecclestone sokáig halogatta a váltást az okostelefonra.

„Sokáig kitartott a régi, analóg mobiltelefonja mellett. Bernie fejből tudott, és még ma is tudna egész bekezdéseket idézni bármilyen szerződésből, de a telefonszámokat nem jegyezte meg, nem írta be a telefonjába sem. A legfontosabb számokat egy papírfecnire írta fel, és felragasztotta a telefonja hátuljára, még a gyerekek számát is!”

– idézi fel az egykori üzlettárs.

Mi, magyarok különösen hálásak lehetünk a „kis-nagyembernek”, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Moszkva vagy Zágráb helyett Budapest mellett épüljön meg a régió első Forma–1-es pályája, a Hungaroring, ahol azóta 34 Magyar Nagydíjat futottak. A Hungaroring ma – Monte-Carlo és az olaszországi Monza mellett – az egyik legrégebbi versenyhelyszín, ahol több mint három évtizede megszakítás nélkül F1-es futamokat rendeznek.

Nézze meg Ecclestone és az F1-es Magyar Nagydíj pillanatképeit az MTI archív fotóira kattintva!


Sport - Belpoltika - Lázár György a Forma-1-en