Kíméletlen pusztítást végzett Budapesten a Szovjet Hadsereg - Galéria

 

Az 1956-os forradalmat Kádár János és a szovjet csapatok vérbe fojtották, a harcokban rengetegen meghaltak, százszámra végezték ki a felkelőket, és több tízezret bebörtönöztek vagy internáltak. Százezrek menekültek el a megtorlás elől az országból. Az emberi tragédiák mellett Budapest is megszenvedte a szovjet csapatok ámokfutását, hiszen a Szovjet Hadsereg brutális pusztítást végzett a fővárosban.

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!

A jól ismert beszéd november 4-én hajnalban hangzott el, miután az ország egész területén megindult a szovjet támadás. Nagy Imre mondatait magyarul és több világnyelven többször megismételte a rádió, sőt nyolc óra előtt néhány perccel a Magyar Írók Szövetségének felhívását („Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”) is sugározták magyarul, angolul, németül és oroszul.


Ma már tudjuk, hogy a segélykiáltás hiábavaló volt, a szovjet csapatok pedig elkezdték a kíméletlen pusztítást az országban. A második világháborúban elszenvedett komoly károkat Budapest kezdte kiheverni, ám a fővárosba már hajnalban egyszerre három irányból bevonuló páncélosok nem tettek különbséget a katonai és a polgári célpontok között, és a Nagykörúton és máshol a lakóházakat lőtték, nem kímélték a várost.

Hamarosan valódi háborús helyzet alakult ki, és a kora reggeli órákban már a város szinte minden kerületében a szovjet ágyúk és harckocsilövések robaja hallatszott. A forradalom során Budapesten mintegy 5000 épület és legalább 11 000 lakás sérült meg.

 

Szétlőtt épület az Üllői úton (Üllői út 34.) 1956. október 24. és november 4. között. A páncélos katonai járművön a következő felirat olvasható: „Az élenjáró szovjet ipar terméke" (Fotó: MTI/Burghardt Ferenc)

 

ISZU–152 rohamlövegek a Corvin köz előtt, a Ferenc körút és Üllői út kereszteződésében, a háttérben egy T–34/85 harckocsi (Fotó: MTI/Jármai Béla)

 

Kilátás a Práter utcából a Nagykörútra (Fotó: MTI/Bojár Sándor)

 

Kiégett teherautó roncsa a Nagykörút és Üllői út sarkán, a Kilián laktanya előtt (Fotó: MTI/Müller Lajos)

 

A Kilián laktanya épülete az ostrom után (Fotó: MTI)

 

Elhagyott ISZU-152 rohamlöveg az Üllői út és Ferenc körút sarkán (Fotó: MTI)

 

A Magyar Rádió épületének homlokzata Budapesten a Bródy Sándor utcában, a forradalmárok és az ÁVH-sok között 1956. október 23-án este lezajlott fegyveres összecsapás után (Fotó: MTI)

 

Rálátás az EMKE háztömbjéből egy belövés résén keresztül a József körút 2. számú saroképületre (Fotó: MTI/Fényes Tamás)

 

Harcok következtében megrongálódott épület. A felvételen valószínűleg a Nemzeti Színház oldalszárnya látható (Fotó: MTI/Fényes Tamás)

 

 

 

Kilőtt, valószínűleg magyar T34/85 harckocsi a József körúton, a Corvin köz előtt (Fotó: MTI/Saphirt Tibor)

 

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG

 


-