Puskás-díj: főhajtás a szép gólok és egy magyar legenda előtt

 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009 októberében alapította a Puskás Ferenc-díjat, amely éppen annyira a sportág szépségének, mint a legendás magyar csatár életművének az elismerése. Idén a járvány miatt elmarad a FIFA futballgálája, így nem adják át a Puskás-díjat sem. Összeállításunkban azonban megnézheti az elmúlt 11 év legcsodálatosabb találatait, köztük az első magyar díjazott gólját is.

A gondolat, hogy szükség lenne egy globális góllövői díjra, amelyet minden idők egyik legkitűnőbb csatáráról, Puskás Ferencről kellene elnevezni, Csorba Istvántól származik. A sportkedvelő mérnök 11 évvel ezelőtt a Puskás család jóváhagyásával fordult a FIFA-hoz javaslatával, és a szervezet akkori elnöke, Sepp Blatter 2009. október 20-án Felcsúton bejelentette a Puskás-díj megalapítását – olvasható a Puskás.com honlapon.

A PUSKÁS-DÍJ GYŐZTESEI – 2009: Cristiano Ronaldo (portugál) 2010: Hamit Altintop (török) 2011: Neymar da Silva (brazil) 2012: Miroslav Stoch (szlovák) 2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd) 2014: James Rodríguez (kolumbiai) 2015: Wendell Lira (brazil) 2016: Mohd Faiz Subri (malajziai) 2017: Olivier Giroud (francia) 2018: Mohamed Szalah (egyiptomi) 2019: Zsóri Dániel (magyar)

A beérkező javaslatok közül a FIFA futballbizottsága összeállít egy tízes listát, amelyről azután a szurkolók szavazhatnak a legszebb gólra a szervezet hivatalos honlapján. A legtöbb szavazatot kapó három játékost meghívják a FIFA évzáró gálájára, ahol kihirdetik a győztest (de a további sorrendet nem).

A Puskás-díj odaítélésének minőségi feltételei is vannak, ilyen például, hogy a szavazásra bocsátott gólok látványosak legyenek, legalább bajnoki első osztályú meccsen vagy nemzetközi mérkőzésen essenek. De szempont a gólszerző sportszerű magatartása, sportemberi mivolta is.

A díjat női vagy férfi labdarúgó is megkaphatja, ám eddig minden alkalommal férfi góllövőre esett a választás. A futballkaput és benne a labdát formázó trófeát első alkalommal az egykori kiváló magyar csatár özvegye adta át a zürichi FIFA World Player Gálán, 2009-ben az első díjazott a portugál válogatott csatára, Cristiano Ronaldo volt.

Külön büszkeség a hazai futballkedvelők számára, hogy tavaly szeptemberben

első magyarként az akkor 19 éves Zsóri Dániel vehette át az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat a FIFA milánói gáláján.

A tavalyelőtt még a DVSC-ben, ma már a Mol Fehérvár FC-től kölcsönben Budafokon játszó Zsóri sikerének értékét növeli, hogy rajta kívül az FC Barcelona argentin világsztárja, Lionel Messi és a kolumbiai csatár, Juan Quintero is a jelöltek között volt.

Az alábbiakban megcsodálhatja az elmúlt 11 év legszebb góljait (a FIFA szerint), egyúttal a Puskás-díj nyerteseit.

2009: Cristiano Ronaldo távoli bombája, amellyel a Manchester United 1-0-ra nyert a Porto ellen egy Bajnokok Ligája-találkozón:

2010: Hamit Altintop kapáslövése, bombagólja a Törökország–Kazahsztán Eb-selejtező mérkőzésen, amely a házigazdák kétgólos sikerével zárult:

2011: Neymar kényszerítőből született gólja a Santos–Flamenco brazil bajnoki rangadón, amelyet a csodacsatár találata ellenére a vendégek nyertek 4-5-re:

2012: A szlovák Miroslav Stoch pazar találata a Fenerbahçe–Gençlerbirligi (6-1) török bajnoki mérkőzésen:

2013: Zlatan Ibrahimovic barátságtalanul nagy hálószaggatója a Svédország–Anglia (4-2) barátságos meccsen:

2014: James Rodríguez felső léc alá helyezett lövése a Kolumbia–Uruguay (2-0) mérkőzésen, amelyet a 2014-es világbajnokság legszebb góljának is megválasztottak:

2015: Wendell Lira félig a földön fekve lőtt gólja a Goianésia–Atletico Goianiense brazil bajnoki összecsapáson:

2016: Mohd Faiz Subri csavart szabadrúgás bombája a Penang–Pahang malajziai bajnoki mérkőzésen:

2017: Olivier Giroud hihetetlen sarkazásos gólja az Arsenal–Crystal Palace angol bajnoki mérkőzésen:

2018: Mo Szalah remek találata a Liverpool–Everton városi rangadón, amelyet a „vörös ördögök” 1-0-ra nyertek a hóesésben.

2019: a nagyváradi születésű Zsóri Dániel káprázatos, ollózós bombagólja a DVSC–Ferencváros (2-1) NB I-es mérkőzésen: