×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Manchester United sztárja harcot hirdetett a gyermekszegénység ellen

 

Drága órák, luxusautók, medencés villák. Sztereotípiának hat, de sokunknak ezek a képek ugranak be a sztárfutballistákról. A 22 éves Marcus Rashford azonban kilóg a sorból. Bár heti 200 ezer fontot keres, és „piaci értékét” a Transfermarkt 80 millió euróra taksálja, sporteredményei mellett a karitatív tevékenysége miatt is sokat hallunk róla. Elszántan küzd a gyermekszegénység ellen. Közbenjárására a brit kormány biztosította a forrásokat a rászoruló diákok nyári étkeztetésére.

Forrás: Twitter/Marcus Rashford

Csütörtök óta több mint 200 ezren írták alá az interneten azt a petíciót, amelyet a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott ifjú titánja indított el. Ebben arra kéri a kormányt, hogy ne csak a nyári szünet ideje alatt biztosítsanak a rászoruló iskolásoknak ingyenes étkezést, hanem egész évben.

A petíció további pontjaiban pedig arra kérik a kormányt, hogy további mintegy másfél millió gyerek számára tegye ingyenessé az étkezést, akik olyan alacsony jövedelmű családokban élnek, amelyek általános segélyre szorulnak.

A koronavírus-járvány első hullámában bezártak a brit iskolák, és ezzel sok gyerek elesett az ingyenes étkezés lehetőségétől. Mindez egy nehéz időszakban történt, amikor tízezrek vesztették el állásukat.

Március végén a 22 éves játékos egy manchesteri jótékonysági ételosztó szervezettel összefogva próbálta betölteni az űrt. A híradásokban látni lehetett, ahogy Rashford is beállt az élelmiszerbank raktárába és összeállította a rászorulóknak az ételcsomagokat.

Átélte a nélkülözést

Az október 31-én 23. életévét betöltő Rashford maga is ingyenes iskolai étkezésre volt jogosult kiskorában. Manchester egyik szegénynegyedében, mélyszegénységben nőtt fel. Két testvérével rengeteget kellett nélkülöznie.

Édesanyja napi 14 órákat dolgozott, de sokszor ez sem volt elég. A család számára nem volt ismeretlen fogalom az ingyenkonyha, sokszor az edzői és a szomszédok segítségére szorultak, és még a karácsonyi vacsorákat is a jótékonysági szervezeteknek köszönhették.

Magyarországon 2016 óta kötelező az önkormányzatoknak gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.

A tavaszi kampányban eredetileg a Manchester körzetében élő mintegy 400 gyerek támogatását tűzték ki célul, de az adománygyűjtő szervezet rövid idő alatt mintegy 20 millió fontot gyűjtött össze.

A kampány óriási népszerűségre tett szert, de Rashford szerint ez csak a kezdet volt. Tudta, hogy további lépésekre lesz szükség.

Június elején nyílt levélben fordult a brit parlamenti képviselőkhöz és Boris Johnson kormányfőhöz. Ebben a gyerekszegénység elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet saját személyes megpróbáltatásait felidézve.

Lényegében a manchtesteri játékos közbenjárása után változott meg a brit kormány álláspontja egyik napról a másikra, és a költségvetésből 110 millió fontot biztosított a nélkülöző gyerekek nyári étkeztetésére.

Minden álma valóra vált

Rashford ötévesen kezdett el focizni, hétévesen pedig már a Manchester United akadémiájában folytatta. Példaképe a brazil Ronaldo volt, akit élőben először hatévesen látott, amely egyben első fociélménye volt az Old Traffordon.

A Real Madrid aranylabdás támadója mesterhármast ért el a Manchester otthonában azon az emlékezetes 2003 árpilisi BL-nyolcaddöntőn, amit még a hazai közönség is felállva tapsolt meg.

Forrás: Twitter

Három héttel tizennyolcadik születésnapja után debütált a nagycsapatban a holland Louis van Gaal vezetése alatt. 2016 májusában ő lett a legfiatalabb angol játékos, aki első felnőtt válogatott mérkőzésén gólt szerzett. Azóta még 39 alkalommal lépett pályára a nemzet tizenegyben, és további tíz gólt szerzett. A Manchester színeiben eddigi legjobb eredménye 2017-es kupagyőzelme az Európa-ligában, ahol a döntőben az Ajax ellen diadalmaskodott csapata.

Rashford nyáron a Manchesteri Egyetemtől díszdoktori címet kapott, amit a rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányával érdemelt ki.

22 évesen ő lett a legfiatalabb, aki ebben az elismerésben részesült.

„Még sok a tennivaló a gyermekszegénység elleni harcban, de a tény, hogy kivívtam a városom elismerését, azt mutatja, hogy jó irányba haladunk. Nagyon sokat jelent ez nekem” – idézték a játékost a ceremónia után.

A magas rangú elismerések sora itt még nem ért véget. Az élvonalbeli labdarúgónak a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében kifejtett munkásságáért II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta októberben.