×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyulai István-díjat vehetett át Bera Emese, a Magyar Rádió munkatársa

 

A Kossuth Rádió munkatársa Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar úszóval készített interjújáért vehette át a díjat.

Kaplár F. József, a Sport TV örökös műsorvezetője és kommentátora, valamint posztumusz Simon József, a Nemzeti Sport tavaly elhunyt kézilabda-szakírója kapta meg a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) életműdíját. Kaplár nem tudott megjelenni a szerdán a Testnevelési Egyetemen, a Sportújságíró kongresszus keretében megtartott díjátadón, míg Simon életműdíját özvegye, Simon Katalin vette át.

Feleki-díjat kapott Ambrus Gábor, az MTI sportszerkesztőségének vezetője, az MSÚSZ korábbi főtitkára; Bruckner Gábor, az utanpotlassport.hu alapítója és egyben főszerkesztője, valamint Csinta Samu erdélyi újságíró, a Krónika napilap volt főszerkesztője.

Gyulai István-díjat vehetett át Bera Emese, a Magyar Rádió; Bóbics László, a Zalai Hírlap munkatársa, Horváth Mariann, az Eurosport kommentátora; Kádár Zoltán marosvásárhelyi rádiós sportújságíró és Somlóvári Dávid, a Nemzeti Sport Online felelős szerkesztője. Szintén ezt az elismerést kapta meg Fehér Sándor operatőr, aki nem tudott jelen lenni az eseményen.

Bera Emese, a Kossuth Rádió munkatársa Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar úszóval készített interjújáért vehette át a Gyulai István-díjat az MSÚSZ kongresszusán. Laudációját kollégája, Szabó Szilárd mondta, amelyből kiderült, hogy a kilencvenes években egy százhalombattai kézilabda-mérkőzésen fogta meg a sport szeretete Éles József korábbi kézilabdázó nyomán.

„Nagyon megtisztelő és elismerő, hiszen 2013 márciusában nyertem legutóbb szakmai díjat. Hálás vagyok, hogy a munkám ennyire sokrétű, a műsorkészítéstől a meccsösszefoglalókon keresztül az interjúkig megannyi élmény ér egy-egy munkanap. Utóbbi áll a legközelebb hozzám, ezt a díjat is egy interjúval nyertem, ami még inkább megerősít abban, hogy érdemes ezt csinálni. Valóban fontos, hogy a napi – sokszor gépies – hajtás közepette megálljunk néhány pillanatra és őszintén foglalkozzunk a sportolókkal, érdekeljen az, ami velük van, mert ez az interjúban is átjön, ez a titka a szakmának - kezdte meghatódva Bera Emese, a Kossuth Rádió munkatársa, akit Kozma Dominikkal készített interjújáért díjaztak. – Már az interjú készítése közben éreztem, hogy ez az anyag különlegesebb lesz a többinél, mert Kozma Dominik nem a vicces, poénos, hanem a komolyabb oldalát mutatta meg, amit csak kevesen ismernek. A lényeg tehát nem a munka, az interjú készítése volt, hanem egy jó beszélgetés, ettől lesz több. Ezért is vallom, hogy ha van rá lehetőség, szeretem személyesen készíteni ezeket az interjúkat - noha a mostani időszakban erre kevesebb lehetőségünk van a rádióban - mert könnyebben megnyílnak a sportolók és jó meglátni a lelki világukat, hogy mi van a teljesítmény, a sikerek és a kudarcok megélése mögött” – tette hozzá a Kossuth Rádió munkatársa.

Az MSÚSZ és a Sport TV által közösen alapított Lázár Bence-díjat első alkalommal Borsos Attila, a Sport TV kézilabda szakkommentátora vehette át. Az ugyancsak először kiosztott Farkas József-díjat Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotóriportere, valamint Varga Zsolt, a Képes Sport és a Sportfogadás korábbi fotóriportere vehette át.

Az év fiatal sportújságírója díjat Palotai Barnabás, az Origo munkatársa érdemelte ki.

Nívódíjban részesült Kaposi Dávid az Info Rádióban Sterbinszky Amáliával elkészített interjújáért; Sütő Nagy Zsolt A játék mindig győz című könyvéért; Szabó Máté a Sport TV-ben bemutatott Labdázni tilos című filmjéért; Szalai Attila vajdasági karikaturista a Nemzeti Sportban Grosics Gyuláról és Franz Beckenbauerről megjelent rajzaiért; Szilágyi Anna sportfotós a budapesti műúszó világkupán készített fotójáért és Zsoldos Barna, a Nemzeti Sport munkatársa a Hosszabbítás mellékletben megjelent, Niki Lauda élettörténetéről készült sorozatáért.