Koronavírus: egyre több az álhír

 

Olyan sok álhír jelent meg az elmúlt időszakban, hogy már egy tendenciáról van szó – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Az elemző szerint az elszaporodó álhírek mögött egy összehangolt sajtótámadás áll, aminek az a célja, hogy a kormányzati intézkedésekbe vetett társadalmi bizalmat rombolja.


Deák Dániel szerint az is tendencia, hogy a balliberális vezetésű önkormányzatok folyamatosan „panaszkodnak”, és azt állítják, hogy a kormány elveszi a forrásaikat.

Eközben – fűzte hozzá – a valóság mást mutat, hiszen például a gépjárműadó 1-2 százalékát teszi ki az önkormányzatok bevételeinek, s a kormányzati büdzsének sokkal nagyobb aránya megy el a járvány elleni védekezésre. Ezen önkormányzatokra jellemző az is – mondta Deák Dániel –, hogy miközben magukra költenek, dolgozóikat fizetés nélküli szabadságra küldik.

Az elemző kitért arra is, hogy a lakosság többsége elfogadja és hatékonynak tartja a kormányzati intézkedéseket az álhírek terjesztése ellenére is.

A címlapfotó illusztráció