×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az agrárminiszter szerint a járvány idején a legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

 

Június végéig mentesülnek más gazdasági területekhez hasonlóan a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban, így a díszkertészek, a bor- és szőlőtermelők, a pálinka-előállítók, a kisüzemi sörfőzdék és a vadgazdálkodási szolgáltatók is – közölte Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatója előtt.


Cikkünk frissült.

Újabb jelentős döntések az agrárium támogatására

Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot. A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában törte ketté a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozások tevékenységét, ezért ezek a könnyítések őket is megilletik a kormány álláspontja szerint – tette hozzá a sajtótájékoztatón.

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent,

hogy döntöttek a szabad felhasználású, akár hároméves futamidejű agrár Széchenyi-folyószámlahitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról. Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését – jegyezte meg.

Nagy István agrárminiszter is részt vett a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI/kormany.hu)

Komoly gondot okoz az idénymunka hiánya a mezőgazdaságban – mondta Nagy István agrárminiszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Minden ágazat bevétele függ a turizmustól, ezért helyzetük most nehéz. A járvány a dísznövénytermesztőket is a lehető legrosszabbkor érte, ezért ezeket a vállalkozásokat is bevonják a kormány kiemelt támogatási programjába.

Nagy István kifejtette, hogy az agrár Széchenyi-kártya esetében az eddigi 18 600 hitelügylet és az ennek keretében kihelyezett 200 milliárd forint hitel jól mutatja, hogy ehhez a pénzügyi forráshoz tényleg könnyű hozzáférni, nem véletlen, hogy kulcsszerepet játszott az egyéni gazdaságok hitelezésének elmúlt években történt felfutásában.

A minél olcsóbb és könnyebb hitelhez jutást segítő lépések közé tartozik, hogy döntöttek az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által a hitelekhez nyújtott kezességek díjainak csökkentése érdekében az e díjakhoz nyújtott minisztériumi költségvetési díjtámogatás 0,75 százalékra emeléséről.

Segítség mintegy 300 ezer gazdaság, vállalkozás számára

A tárcavezető kiemelte, hogy

a kormány eddig bejelentett gazdasági intézkedései hatalmas segítséget jelentenek a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban

tevékenykedő mintegy 300 ezer gazdaság, vállalkozás számára. Az év végéig meghirdetett, teljes hitelfizetési moratórium, vagy a felgyorsított áfa-visszaigénylések mind-mind segítik pénzügyi helyzetük stabilizálását. Az agrártámogatások folyamatos kifizetése, a támogatási rendszerben alkalmazott könnyítések, különösen a vidékfejlesztési program beruházásaira vonatkozó eljárásoknál is ahhoz járulnak hozzá, hogy a termeléshez szükséges pénzügyi erőforrások rendelkezésre álljanak.

Az agrártárca javaslatcsomagjában számos további lehetséges beavatkozási eszközt megfogalmazott. Rendelkezik rövid távú válságkezelési intézkedésekre, valamint a gazdaság újraindítását támogató beruházási programokra vonatkozó tervekkel, programokkal is. A Gazdaságvédelmi akciótervben tehát eddig is kiemelt szerepet kapott az agrárium. Múlt héten a terület számára célzott segítséget jelentő intézkedéscsomag is megjelent – mondta az agrárminiszter, aki bízik abban, hogy a kormány által most elfogadott javaslataik is az ágazat nehézségeinek minél hatékonyabb leküzdését fogják szolgálni.

Magyar termékek az import helyett

Kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben sokat dolgoztak azon, hogy biztosítsák az élelmiszer megtermelésének feltételeit és a fogyasztókhoz való eljutásának biztonságát. Számos élelmiszeripari céget és gazdálkodót látogatott meg az utóbbi hetekben, továbbá feldolgozták a szakmai szervezetek Gazdaságvédelmi akciótervhez készített javaslatait, és ennek alapján állították össze a saját, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő javaslatcsomagjukat. A legfontosabb célok most az értékesítési lehetőségek, a bevételek és a gazdaságok működéséhez szükséges munkaerő biztosítása.

Ennek szellemében a miniszter nyílt levélben kérte a Magyarországon működő élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat és a hazai beszállítókat a magyar termékek preferálására az import helyett. Emellett kiállt azért is, hogy az önkormányzatok a járványügyi szabályok betartása mellett tartsák nyitva a piacokat annak érdekében, hogy az emberek hozzáférjenek a magyar kistermelők termékeihez.

Mindezek mellett az Agrárminisztérium elindította a munkaszuret.hu internetes oldalt, egy olyan online felületet, amelyen keresztül az idénymunkát kínáló agrárvállalkozások nyújtotta munkalehetőségeket minél több magyar ember számára meg tudják mutatni, bevételszerzés lehetőségét teremtve mindazoknak, akik most más gazdasági ágazatokban tartósan vagy átmeneti jelleggel elvesztették megélhetésüket – fűzte hozzá Nagy István.

A legfontosabb cél a mezőgazdasági munkaerő biztosítása

A mezőgazdaságban dolgozók erejüket megfeszítve, mindennap teszik a dolgukat, vetnek, etetik a jószágot, mindezekért nagy köszönet. Hálásak vagyunk az élelmiszeriparban dolgozóknak és a kereskedelemben, logisztikában dolgozóknak is.

Nekik köszönhetően mindnyájuk asztalára kerülhet étel”

– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

 

A címlapfotó illusztráció.