Álhír #5: A tömeges teszteléssel életeket lehetne megmenteni

 

Az interneten továbbra is terjednek az álhírek. A kormánykritikus portálok továbbra is azzal igyekeznek befolyásolni a közvéleményt, hogy a tömegesen elvégzett koronavírustesztekkel az emberek életét és a gazdaságot is meg lehetne menteni – derült ki az M1 Híradójából.

Hetek óta átfogó és rendszeres tesztelést követelnek a baloldali pártok a koronavírus megfékezése érdekében. De nemcsak ők, hanem a hozzájuk kötődő sajtóorgánumok is azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy a járvány terjedése azért erősödik Magyarországon, mert a hatóságok nem végeznek el elegendő tesztet az embereken.


Kiterjedt teszteléssel emberi életeket és a gazdaságot is meg lehetne menteni – ezzel a hangzatos címmel legutóbb a Qubit.hu közölt írást csütörtökön.

A 2017-ben a Magyar Jeti kiadványaként indult online folyóirat, amely a balliberális hangvételű 444 lapjaként hirdette meg magát, azt állítja: egy jól átgondolt, csoportos módszerrel elvileg akár az egész ország napok alatt letesztelhető, és ehhez nem is kellene minden egyes embert vizsgálni. Az ötlet lényege, hogy több ember mintáját összerakják és egyszerre elemzik. Amelyik csoport eredménye negatív, azzal nem foglalkoznak tovább. Amelyik pedig pozitív, azt addig felezik, míg el nem jutnak az egyéni megbetegedésekig.

A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek

– erről több alkalommal beszélt az országos tiszti főorvos. Müller Cecília már az első magyarországi megbetegedések alkalmával hangsúlyozta: a tesztek csak a diagnózis felállításához nyújtanak segítséget, nem pedig a fertőzőképesség meglétét mutatják ki.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tesztelésről korábban az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója sem általánosságban beszélt. A szervezet vezetője március közepén azt üzente a járványban érintett országoknak, hogy teszteljenek minden gyanús esetet, illetve azokat, akik olyan emberekkel érintkeztek, akiknél már kimutatták a vírusfertőzést. Ugyanezt erősítette meg korábban a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorának a szervezet budapesti irodájának vezetője, Ledia Lazeri is.

Annak érdekében, hogy képesek legyünk nyomon követni és feltérképezni a terjedést, azoknál érdemes elvégezni a tesztet, akik vagy találkoztak a fertőzöttel, vagy akik tüneteket mutatnak. Ezzel lehet az egészségügyi rendszert mentesíteni, hogy ne kelljen egy teljes népességet megszűrni. Ezen a ponton, itt Magyarországon nem lenne sok értelme az egész népességet szűrni, hanem csak a gyanús eseteket, ahogy ezt most a kormányzat is teszi” – fogalmazott.

A koronavirus.gov.hu oldal pénteki adatai szerint

a Magyarországon eddig elvégzett mintavételek száma megközelíti a harmincezret.

A címlapfotó illusztráció.