Heteken belül tetőzhet a járvány Horvátországban és Szlovéniában

 

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban arra számítanak, hogy két-három héten belül tetőzik a járvány.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Antonio Bat)

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 56-tal, összesen 1182-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig tizenöt halálos áldozata van a járványnak. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más alapbetegségekkel is rendelkeztek.

Az első fertőzés megjelenése óta 125 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 39 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Az országban a vírus megjelenése óta 10 847 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye.

Az otthoni karantén szabályainak megszegéséért 1033 ember ellen indult eljárás. A horvát külügyminisztérium azt kérte külföldön élő és dolgozó állampolgáraitól, hogy amennyiben nem szükséges, ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre.

Szlovéniában a vasárnapi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 22 esettel, 997-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig 28-an haltak meg a járvány következtében, csak az utolsó 24 órában hatan.

Szlovénia nem közöl az elhunytak nemére, egészségügyi állapotára és korára vonatkozó adatokat. A diagnosztizált betegek közül 31-et ápolnak intenzív osztályon. Eddig összesen 27 764 koronavírus-tesztnek lett negatív az eredménye az országban. Horvátországban és Szlovéniában is beszüntettek minden szükségtelen tevékenységet, és szigorú korlátozások vannak érvényben.