A Rákóczi-szabadságharcról, a mozgás evolúciójáról és az első szerelemről is szó lesz hétfőn az M5-ön

 

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep. A kulturális csatorna Felsős és Érettségi című műsorai az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozat pedig a nyelvtanulással foglalkozik. A Mindenki Akadémiája című műsor pedig egyben kitekintés az egyetemi tananyag felé.

Hétfőn a Felsős című műsor folyam reggel 8 órakor  a 7. osztályos biológiával kezdődik, amelyben a gerincesek törzséről, azon belül is a halak, a hüllők és a kétéltűek kialakulásáról, jellegzetességeiről lesz szó. Ezt követően 5. osztályosoknak szóló irodalom következik, ahol kiderül, miért jó verset olvasni, hogyan lesz egy jó gondolatból költemény és milyen szerepe lehet a lírának mindennapjainkban.

Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy mi vezetett a Rákóczi-szabadságharc kirobbanásához – ennek főbb eseményeiről és következményeiről Varga Szabolcs történész mesél. A 8. osztályosoknak szóló matematika órán a halmazok kerülnek terítékre.


A vonzódás és az első szerelem lesz a témája a 7. osztályos erkölcstannak – a másik iránti vonzalom kialakulásáról, az érzelmek felismeréséről Alapi Tóth Zoltán drámatanár beszélget a műsorvezetőkkel. Majd következik a 8. osztályos fizika, ahol a váltakozó árammal, és a hozzá tartozó kísértekkel ismerkedhetnek meg a nézők.

11 órától 12 óráig a szokásos módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg németül. Hétfő délben az Érettségi című műsorban József Attila költészetéről, ezen belül is a kései korszakról lesz szó,  amikor legmélyebb hangvételű művei születtek.

Matematikából a számtani sorozatokról tanulhatnak a diákok, majd biológia következik, ahol megismerhetjük a mozgás evolúciós fejlődését. Ezután fizikából a mozgás okait kutatjuk, történelemből pedig bemutatjuk a kereszténység és a római állam viszonyának alakulását.

Az este 20 órától kezdődő Mindenki Akadémiája című műsor témája az Élményszerzés és motiváció az online térben lesz.