Eurómilliárdokat is bukhatnak a legerősebb labdarúgó-bajnokságok

 

Az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság legalább 3,4 milliárd eurót veszíthet a koronavírus-járvány okozta kényszerleállások miatt - állítja tanulmányában a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Az elemzés szerint Anglia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország élvonalbeli bajnokságának együttes anyagi kára a 3,95 milliárd eurót is elérheti.

A legtöbbet – 1,25 milliárd eurót – az angol pontvadászat, a Premier League bukhat, a spanyol La Liga 950 millió, a német Bundesliga 750 millió, az olasz Serie A 650 millió, a francia Ligue 1 pedig 400 millió eurós veszteséget szenvedhet el.

A hatalmas deficitet a tévéközvetítések hiánya, a szponzorszerződésekben foglaltak meghiúsulása, a jegybevételek és a mérkőzések során a nézőknek nyújtott különféle szolgáltatások elmaradása okozza. Ugyanakkor a bevételkiesések kalkulálásakor a KPMG-tanulmányban nem vették figyelembe a klubcsapatok részvételét az európai csúcssorozatokban, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, amelyek szintén félbeszakadtak a világjárvány miatt.

A címlapfotó illusztráció.