Legalább három hónapos szünettel számol az NBA

 

Legalább három hónapos szünettel számolnak a koronavírus-járvány miatt az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) csapatai, emellett a tengerentúli jégkorongliga (NHL) is hosszú szünettel kalkulál.

Az NBA idényét szerdán függesztették fel azután, hogy pozitív lett a Utah Jazzt erősítő francia Rudy Gobert tesztje. Az akkori bejelentés első lépésben 30 napos leállást említett, de bennfentes források alapján a klubok arra készülnek, hogy a legjobb esetben is csak júniusban folytatják a küzdelmeket.

A hosszabb szünetre utal az NBA vezetőségének vasárnapi közlése is, mely szerint a kosarasok elhagyhatják csapataikat, és nem kell rendelkezésre állniuk.

Az NHL és a jégkorongozók érdekvédelmi szervezete (NHLPA) hétfőn azt közölte a játékosokkal, hogy szintén távozhatnak klubjaiktól és akár Észak-Amerikát is elhagyva hazautazhatnak, de önkéntes karanténba kell vonulniuk. A közlés szerint 45 napon belül nem indul újra a bajnokság, amely múlt csütörtökön függesztette fel működését.

Az NHL-ben továbbra sem produkált hokis pozitív koronavírus-tesztet, azonban a Vancouver Canucks egyik alkalmazottja – aki nem állt kapcsolatban játékosokkal – igen.

Az Egyesült Államok Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja vasárnap azt javasolta, hogy a következő nyolc hétben halasszák el vagy mondják le az 50 főnél több embert érintő rendezvényeket. Ez kihat a szünetelő labdarúgóligára (MLS) és a baseball-bajnokságra (MLB) is, amelynek minden bizonnyal nemcsak két héttel kell eltolni a március 26-ra kiírt rajtját.