Huszonegy év után újra Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

 

A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A finálé hőse Vogel Soma lett, aki csak az ötméteres párbajban kapott lehetőséget, de Alvaro Granados lövését védve eldöntötte az összecsapást.

A magyarok összességében 13. alkalommal és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai, ez volt a leghosszabb „böjt” a sportág hazai történetében.

Pozitívak voltak az előjelek

Jó előjelekkel várhatta a találkozót a magyar válogatott, amely az Európa-bajnokságok történetében még soha nem kapott ki a spanyoloktól. A két csapat a finálét megelőzően 18 alkalommal találkozott egymással a kontinensviadalokon, ezeken 15 magyar siker mellett három döntetlen született. Utóbbiak közül az egyik a mostani torna csoportkörében: múlt csütörtökön 11-11 lett a végeredmény.

A spanyolok történelmi győzelemre hajtottak, ugyanis még egyszer sem nyertek Eb-t, ráadásul arra is csak egyszer, 1995-ben az olaszok révén volt példa, hogy ugyanazon a kontinensviadalon a férfiaknál és a nőknél is egyazon nemzet válogatottja diadalmaskodjon.

Az biztos volt, hogy ebben az évszázadban először nem valamelyik jugoszláv utódállam válogatottjának a nyakába kerül az aranyérem, a magyarok 1999-es firenzei diadala óta ugyanis csak ezek az országok osztoztak a végső sikeren.

Néhány perccel 19 óra előtt, a magyar válogatott bemutatásakor „felrobbant” a zsúfolásig megtelt Duna Aréna, ahol még a közlekedő folyosókon is egymás hegyén-hátán álltak az emberek.

A találkozó spanyol emberelőnnyel és góllal kezdődött, de Zalánki Gergő akcióból gyorsan válaszolt egy távoli lövéssel. A spanyolok elhibázták a második fórjukat, ráadásul a visszaúszás közben Alvaro Granadost kiállították, de a magyarok sem éltek a kínálkozó létszámfölénnyel.

Gyorsan jött az újabb spanyol fór, Alberto Munarriz pedig nem hibázott, a túloldalon viszont Hosnyánszky Norbert a kapusba lőtte az előnyt. Nagy Viktor emberhátrányban mutatta be első védését, Munarriz második találatánál azonban már tehetetlennek bizonyult.

A második negyed újabb kihagyott magyar fórral indult, de a spanyolok sem éltek a lehetőséggel, Angyal Dániel viszont szépített. A következő magyar emberelőnynél Märcz Tamás időt kért, a megbeszélt figurát pedig Zalánki fejezte be egy óriási pattintott lövéssel.

Varga Dénes góljával vezett először a magyar csapat

A spanyolok elöl kezdtek elbizonytalanodni, Nagy előtt valóságos „blokkerdő” tornyosult, a magyarok pedig Varga Dénes klasszis góljával először az összecsapáson megszerezték a vezetést. A spanyolok több mint egy negyeden át tartó gólcsendje még ötméteresből sem tört meg, mert Granados lövése a felső lécről kifelé pattant.

A fordulást követően rögtön egyenlített a rivális, de a túloldalon jött a magyar válogatott másik balkezes bombázója, Vámos Márton, aki a kapufa segítségével kis túlzással szétlőtte a kaput. Kiválóan védekezett a magyar csapat, ha a blokkon átjutott a lövés, akkor Nagy segített be, végül Marc Larumbe egy nem várt ejtéssel járt túl a magyar kapus eszén.

Nem kellett azonban sokat várni az újabb vezető magyar találatra, ezúttal Manhercz Krisztián pattintása talált utat a hálóba. Egy újabb Nagy-védés után Manhercz duplázhatta volna az előnyt, de Daniel Lopez Pinedo is bizonyította klasszisát, így a torna utolsó nyolc perce előtt egy góllal vezettek a magyarok.

A játékrész elején megvillant a spanyolok legnagyobb sztárja, Felipe Perrone is, aki emberelőnyből egyenlített, de a túloldalon is érkezett a csapatkapitány, Varga egy passz után értékesítette a fórt. A spanyolok egy ritkán láthatóan szerencsés „flipper-góllal” egalizáltak újra, a másik oldalon viszont Manhercz azonnal válaszolt létszámfölényben.

Ötméteresekkel dőlt el az aranyérem sorsa

A rivális egyből egyenlített előnyben, Hárai Balázs viszont akcióból, centerből csavart a kapuba. A spanyolok másfél perccel a vége előtt fórból egyenlítettek, majd egy jó védekezés után újra ők támadhattak. A centerhez eljutott a labda, de a húzás fölé szállt, így jöhettek a magyarok, de a spanyolok 14 másodperccel a vége előtt labdát szereztek, Mallarach megúszott és lőtt, Nagy azonban védett, így jöhettek az ötméteresek.

Érdekesség, hogy a torna történetében másodszor dönthettek ötösök az aranyéremről, 2018-ban Barcelonában a spanyolok alulmaradtak a szerbekkel szemben ebben a műfajban.

A sorozatot Varga kezdte, magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A spanyoloknál Perrone a balra mozduló Nagy mellett jobbra lőtt. Vámos ugyancsak a kapussal ellentétes oldalra lőtt a hálóba, viszont Munarriz sem adott esélyt Nagynak. Manhercz is magabiztos végrehajtónak bizonyult, mint ahogyan Adrian Delgado is.

Hosnyánszky nagy erővel lőtt jobbra, a másik oldalon Vogel Soma kapott lehetőséget a kapuban, de nem volt esélye Larumbe lövésével szemben. Ötödikként Zalánki a bal sarkot választotta, Granados lövését pedig megfogta Vogel, ezzel Európa-bajnok lett a magyar válogatott!