Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait

 

Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását. A Boráros téri Horthy hidat 1945. január 14-én, a Ferenc József hidat, a mai Szabadság hidat január 16-án döntötték romba. A Margit híd pesti szakasza 1944. november 4-én semmisült meg, igaz akkor a robbanóeszközök véletlenül léptek működésbe. A hídon villamosok és autók közlekedtek, amikor a detonáció megtörtént.

Duna-hidak roncsai (elöl az Erzsébet híd, mögötte a Lánchíd). A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Reprodukció)

A németek által felrobbantott Margit híd roncsa. Háttérben a romos Pest látképe 1945-ben (Fotó: MTI/Reprodukció)

Szovjet katonák állnak egy páncéltörő löveg mellett a németek által felrobbantott Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Mafirt)

Szovjet katonák az Erzsébet híd pesti hídfőjénél 1945-ben (Fotó: MTI)

Szovjet műszaki alakulatok építettek ideiglenes pontonhídat a Dunán, a felrobbantott Horthy Miklós (1952-től Petőfi) híd roncsai mellett (Fotó: MTI/Mafirt)

1945 novemberében a felrobbantott Ferenc József híd helyén létesített pontonhíd volt az egyetlen átkelőhely, ezért kompok is szállították a Dunán a budapestieket (Fotó: MTI/Mafirt)

A Mancinak nevezett híd. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen (Fotó: Mafirt)