A futballcsapatoknál is érezhető a technológia hatása

 

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elárulta, hogyan használja a technika fejlődését a csapat irányításához és felkészítéséhez. A háromoroszlánosok mestere az érkezése óta több ezer büntetőrúgást rögzített és elemzett ki, aminek köszönhetően a tizenegyespárbajokban eddig finoman szólva sem jeleskedő együttes teljesítménye drasztikusan javult.

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: EPA/Georgi Licovski)

Londoni előadásából kiderült, bármely játékosa lép pályára, Gareth Southgate a mérkőzést követő 12 órán belül hozzáfér a teljesítményére vonatkozó adatokhoz, függetlenül attól, hogy hol játszották le a találkozót – írja a BBC. Ezt a klubokkal való együttműködésnek köszönhetően tehetik meg a szövetségi kapitányok, akik a játékosok válogatottbeli teljesítményéről szintén megosztják információikat a futballisták munkaadóival.

Southgate, akinek a csapata csoportelsőként jutott ki a 2020-as Európa-bajnokságra, a Google Cloud Next eseményen beszélt arról, hogy miként fordította a válogatott hasznára az elemzett adatokat.

A szövetségi kapitány rámutatott, csak az elmúlt hat hónapban engedélyezték az edzők számára, hogy iPadeket használjanak a kispadnál, amivel valós idejű adatok alapján követhetik nyomon a játékosaikról begyűjtött adatokat, akár egy-egy találkozó közben is.

Southgate lelkesen gyűjti az információkat a játékosai mérkőzésen nyújtott teljesítményéről: „Bárhol is léptek pályára, a meccset követő 12 órán belül tudom, hogyan játszottak, milyen messzire futottak.”

A sok elemzés ellenére a szövetségi kapitány azt is tudja, hogy óvatosan kell bánni az információk kiértékelésével: „A labdarúgásban kevés gól születik és sok a véletlenszerű esemény, ezért néha hibás adatok kerülnek rögzítésre, amikbe hajlamosak lehetünk túl sokat belelátni” – mondta.

Állítása szerint több ezer büntetőlövésről gyűjtött és archivált adatot

A saját labdarúgóin kívül az angolok szövetségi kapitánya az ellenfeleket is figyeli. Több ezer büntetőlövés felvételeinek elemzésével a szakmai csapatával kidolgozza a riválisok támadóinak és a kapusainak preferenciáit, hogy a válogatott esélyei még a legkritikusabb pontrúgások esetében is javuljanak.

Southgate érkezése előtt az angol válogatott komoly hírnévnek örvendett a büntetőpárbajok elvesztése tekintetében, ezért nem csoda, hogy az angol szakember ebben a tekintetben mindent bevetett, hogy javítson a csapat teljesítményén.

A Transfermarkt adatai szerint az 1970-ben bevezetett büntetőpárbajjal egészen 1990-ig nem gyűlt meg a bajuk a háromoroszlánosoknak, hiszen addig egyetlen mérkőzést sem kellett nemzetközi tornán a tizenegyes pontról eldönteniük. Rögtön az első alkalommal azonban 5:4 arányban maradtak alul a németekkel szemben az Olaszországban megrendezett világbajnokságon.

Az 1996-os hazai rendezésű Eb-n a Svájc elleni negyeddöntőben aztán megszerezték első sikerélményüket is, de az elődöntőben Németországgal szemben újfent elvesztették az idegek harcát. Ezt követően az angol nemzeti csapat további négy büntetőpárbajt bukott el (1998, 2004,2006, 2012), amivel egy győzelemre és hat vereségre módosult az örökmérleg.

Gareth Southgate 2016 szeptemberében vette át a válogatott irányítását, és a tizenegyesrúgások fejlesztésére fordított idő hamar meghozta a gyümölcsét. A 2018-as világbajnokságon a Kolumbia elleni nyolcaddöntőben 22 év után először nyert büntetőpárbajt az angol együttes.

Az adatelemzés fontosságát szintén alátámasztja, hogy azóta a Nemzetek Ligájában Svájc ellen is tizenegyesekkel győzedelmeskedtek a háromoroszlánosok, és a 49 éves angol szakvezető irányítása alatt a két büntetőpárbajban 11 próbálkozásból 10-szer voltak eredményesek.

Azonban bármennyire is hasznos a statisztika, Southgate szerint végső soron a játékosok lélekjelenléte kell ahhoz, hogy a labdát a tizenegyes pontra tegyék és gólra váltsák a büntetőt.

Az edzésterhelés figyelemmel követése kulcsfontosságú

Amikor átvettem a válogatott irányítását, semmilyen adatnyilvántartás nem volt az utóbbi harminc év szövetségi kapitányaitól. Most már mindent tárolunk és megosztunk” – jelentette ki Southgate.

Hozzátette: nagyon elégedettek a rögzített adatokkal, de számukra az edzésterhelésről begyűjtött információk a legfontosabbak – amelyek a klubok számára is segítséget nyújthatnak –, hiszen ha a játékost fizikailag túlterhelik, nő az esélye annak, hogy megsérül. Ezt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni.

GPS-es teljesítménykövető rendszer

Szinte minden válogatott és klub – köztük a magyar nemzeti csapat is – használja manapság a játékosainál a GPS-es teljesítménykövető rendszert, azonban kevés szakvezető beszél olyan nyíltan a metódusairól, mint az angol válogatott szövetségi kapitánya.

Varga Roland és Kleinheisler László is viseli edzés közben a GPS-es teljesítménykövetőt (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az adatgyűjtő rendszer a gyakorlatban egy miniatűr atlétára – vagy egyesek szerint inkább sportmelltartóra – hasonlító ruházat, melyben egy szenzor vezeték nélküli kapcsolattal továbbít valós idejű adatokat a játékosok teljesítményéről.

A rögzített információk közé tartozik például a megtett táv, a mozgás sebessége, iránya és intenzitása, valamint a befutott területekről készített hőtérkép is. Természetesen az előbb felsorolt adatok csak a jéghegy csúcsát képzik, az edzők még számtalan további elemzésből válogathatnak.

Az információk segítségével Southgate-nek és kollégáinak könnyebb eldöntenie, hogy mely játékosok kerüljenek a kezdőcsapatba a közelgő mérkőzéseken.

A címlapfotó illusztráció.