Az új Puskás Ferenc Aréna sokkal több lesz, mint egy stadion

 

Már csak három nap van hátra az új Puskás Stadion megnyitójáig. Az új aréna sokkal több lesz mint egy stadion, hiszen minden nagyszabású esemény megrendezésére alkalmas lesz, akárcsak elődje. Pápalátogatás, a győri balett előadása, kulturális és zenei produkciók sokasága – csak néhány esemény, aminek otthon adott korábban a Népstadion. Az új Puskás Arénában ráadásul a készpénzzel sem kell majd bajlódni. Bankkártyával és mobiltelefonnal is pillanatok alatt fizethetünk bármiért – közölte az M1 Híradója.

1991. augusztus 19-én hatalmas tömeg fogadta II. János Pál pápát a Népstadionban. Több mint ötvenezren gyűltek össze, hogy élőben láthassák a pápát, aki beszédének egy részét magyarul mondta el. A pápa első magyarországi látogatásának a rendszerváltás után különösen nagy jelentősége volt.

A Győri Balett egyedülálló műsorral tisztelgett a pápa előtt, Szent Margit életét mutatták be. A társulatot azóta is vezető Kiss János élete legmeghatározóbb eseményeként emlékezik erre a pillanatra.

A Népstadion kulturális rendezvények és koncertek sokaságának helyszíne volt évtizedeken át. A labdarúgás mellett pedig számtalan sporteseménynek adott otthont, például az atlétikának is.

Komoly hagyománya volt a Budapest Nagydíj elnevezésű nemzetközi versenynek, amelyen Carl Lewis nyerte a 100 méteres síkfutást 1984-ben. Az olimpiai bajnok amerikai sprinter és távolugró februárban az Év Sportolója Gála díszvendégeként örömmel emlékezett vissza első magyarországi látogatására.

1966-ban és 1998-ban atlétikai Európa-bajnokságot rendeztek a Népstadionban. A 21 évvel ezelőtti kontinensviadalon férfi kalapácsvetésben kettős hazai siker született, Kiss Balázs ezüst-, Gécsek Tibor pedig aranyérmes lett.

A Népstadion helyén most már egy új létesítmény áll. Az új Puskás Fernc Aréna elődjéhez hasonlóan több lesz, mint egy stadion. Úgy tervezték és építették, hogy a futballmérkőzéseken túl más sportesemények, nagyszabású koncertek megrendezésére is alkalmas legyen, úgynevezett multifunkcionális élményaréna lesz.

Az új Puskás Ferenc Stadiont pénteken a Magyarország–Uruguay nyitómérkőzéssel avatják fel telt ház előtt.

A címlapfotó illusztráció.