Olaszország rendezi a 2026-os téli olimpiát

 

Milánó és Cortina d’Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői lausanne-i döntése alapján.

A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat. Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.

Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a NOB zárta ki a kandidálók közül. A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és az elnök Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat.

Lausanne, 2019. június 24. Mats Arjes, a Svéd Olimpiai Bizottság elnöke, Stefan Löfven svéd miniszterelnök, Richard Brisius, a Stockholm 2026 projekt vezérigazgatója és Gunilla Lindberg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatótanácsának svéd tagja (b-j) Stockholm prezentiációja közben a NOB 134. kongresszusán Lausanne-ban 2019. június 24-én. A kongresszuson jelentik be a 2026-os téli olimpia helyszínét, amiért Stockholmon kívül Milánó és Cortina is versenyez. MTI/EPA/KEYSTONE

A NOB 134. kongresszusa Lausanne-ban (Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE)

Hétfőn délelőtt mindkét kandidáló megtartotta utolsó prezentációját, amely során Guiseppe Conte olasz miniszterelnök kiemelte: Olaszország egységesen támogatja a pályázatot.  Stefan Lofven svéd kormányfő hangsúlyozta: az általában kétségkívül szkeptikus svéd nép nagyon szeretné vendégül látni a téli ötkarikás játékokat.

A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje.

A NOB tagjainak készült 144 oldalas,  egy hónapja ismertetett elemzésben a többi között az szerepelt, hogy az olasz hatóságok több pénzügyi garanciát nyújtottak Milánó és Cortina d’Ampezzo számára, mint a svédek Stockholmnak. Utóbbiból például hiányoztak a kötelező érvényű helyszín biztosítási garanciák a sportolói falu és két új sportág arénája esetében.

A svédeknél egyébként nem is a főváros volt a hivatalos kandidáló település, mivel a legfontosabb megállapodásokat a síközpont Are illetékesei írták alá.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.