Kiszivárgott: a Facebook látni akarja, ki van a közelünkben

 

Ez nem holmi híresztelésből, hanem a közösségi portálnak az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalhoz beadott szabadalmából derült ki.

Kép: Shutterstock

(Kép: Shutterstock)

Megújítja a lassan megszokottá váló adatvédelmi botrányok sorát a legújabban napvilágra került hír. Ez a szabadalom nem új, csak most derült ki.

Mark Zuckerberg cége közismerten sokat tud és még többet szeretne tudni rólunk. A cég új utakat keres, hogy nyomon tudja követni a felhasználókat a valós világban – még akkor is, ha nincsenek kapcsolatban egymással.

A benyújtott szabadalom az okostelefonok mindennapos, vezeték nélküli jeleit (Bluetooth, NFC, stb.) használva a Facebook érzékelné a közelünkben lévő személyeket, illetve azok készülékeit.

Ha buszon, társaságban vagy nyilvános helyen sokáig valaki felé fordulunk – ezt a mobilok giroszkópjai érzékelik – akkor az illetőnek akár szerethetnénk az ismerősei is lenni: majd a Facebook segít ennek a kapcsolatnak a létrejöttében. Ez lehet a célja az adatgyűjtésnek.

facebook szabadalom

A Wired szerint a Facebook az okostelefon giroszkópjával és gyorsulásmérőjével pontosan megállapíthatja, hogy két felhasználó találkozott, feljegyzi, hogy meddig és milyen gyakran van egymás közelében. A szerver algoritmusa elemzi, mennyire valószínű, hogy az említett két személy találkozzon egymással, még akkor is, ha nem ismerősei egymásnak a Facebookon.

Továbbmenve, ha például a két eszköz tulajdonosa minden csütörtökön vagy hajnalonként összefut, mondjuk egy tömegközlekedési járművön, akkor az algoritmus meghatározza, a találkozó „elég jelentős” volt-e ahhoz, hogy felajánlják nekik egymás ismeretségét a közösségi portálon.

A program segíteni akar, hogy megismerkedjenek azok a felhasználók, akik találkoztak ugyan, de nem tudják a másik nevét vagy kapcsolattartási adatait.

A szabadalom puszta létezésének ténye – mint bármilyen más szabadalomé – még nyilván nem jelenti azt, hogy a funkciót bármikor használni, vagy akár tesztelni fogják. Sok szabadalom soha nem teszi be a lábát a való világba, és nincs bizonyíték arra, hogy a leírtakat a Facebook bevezetné.

Mikor megkérdezték, a közösségi oldal szóvivője azt válaszolta, „hogy gyakran keresünk olyan technológiákat, amelyeket soha nem vetünk be, és a szabadalmakat nem szabad a jövőbeli terveink előjelzésére használni”. A szóvivő nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy tervezik-e alkalmazni a leírt vezeték nélküli technológiát.

Annyi azonban bizonyos a szabadalomból, hogy a Facebook aktívan vizsgálja, miként lehetne a valós fizikai világban mozgó személyeket a közösségi portál online univerzumával összekötni.

Akadtak már ennél meredekebb ügyek is. A közelmúlt ismert botrányai mellett már évek óta lehet olvasni a felhasználók magánéletének kínos megsértéséről, biztonságuk veszélyeztetéséről. Sajtóhírek szerint ilyen egyedi eset volt, mikor a Facebook algoritmusa összekötött pszichiátriai betegeket, akik ugyanazt az orvost látogatták, kapcsolatot teremtett hasonló érdeklődésű csoport iránt, felfedte a névtelenségben maradni kívánó szexmunkások személyazonosságát, s javasolta az áldozatnak, hogy ismerkedjen meg erőszaktevőjével.

A Facebook többször is tagadta, hogy ismerősök javaslásához mobilhelyadatokat használna, de elismerte, hogy voltak ilyen próbálkozásai. A bemutatott szabadalom szerint a biztonsági beállításokban kikapcsolható lenne a szolgáltatás, bár megjegyzik, hogy „sok más alkalmazás, megoldásváltozat létezik”.

Egy olyan technológia pedig, amelyik nyomon követi az emberek interakcióit a való világban, valóságos kincsesbánya a hirdetőknek, s értékes bevételi forrás a Facebooknak.