Nemzeti színekbe borult Párizs és Zágráb, folyamatos az ünneplés

 

A francia fővárosban hatalmas tömeg várta a világbajnok csapatot. A válogatott tagjait nyitott buszon vitték a belvárosba, később a francia államfő is fogadja őket, illetve magas rangú állami kitüntetést vehetnek át. Mindezzel egyidőben Horvátország is úgy ünnepel, mintha csapatuk megnyerte volna a világbajnokságot. Már a zágrábi reptéren lelkes szurkolók fogadták a válogatottat, őket is nyitott busszal vitték a főváros központjába, ahol kezdetét vette az igazi népünnepély.

Több francia városban fosztogatásba, randalírozásba csapott át a francia vb-győzelmet követő ünnep vasárnap, a rohamrendőröknek több helyen közbe kellett avatkozniuk: emiatt csak Párizsban több mint kétezer rendőrt és csendőrt vezényeltek az utcákra. A fiatalokból álló bandák autókat borogattak, boltokat raboltak ki és kövekkel dobálták a rendőröket. Többen feltették a kérdést: mi lett volna, ha kikap a francia válogatott…

Hazatértek a játékosok és a serleg is

Ujjongva köszöntötték a szurkolók a francia focistákat a párizsi repülőtéren hétfő délután. A kékek első embere, oldalán a válogatott szövetségi kapitányával, boldogan emelte magasba a világbajnoki serleget. Eközben Párizs belvárosában szurkolók százezrei várták a bajnok csapatot.

A diadalívhez vezető sugárutat ellepték a trikolórt lengető, sípoló és dudáló szurkolók. A Champs-Elysees-én vonult végig a bajnok csapat, egészen az elnöki palotáig, ahol Emmanuel Macron elnöktől vehetik át a legmagasabb állami kitüntetést.

A környékre több mint 2000 rendőrt és 400 mentőst vezényeltek ki, hogy elkerüljék a vasárnapihoz hasonló atrocitásokat.

Pusztítottak a szurkolók

A reggeli órákban még egészen más arcát mutatta a város, az utcákat elöntötte a szemét. Megrongált autók, bezúzott szélvédők, betört kirakatok, kifosztott üzletek és a szerteszét heverő macskakövek jelezték, hogyan fordult az önfeledt ünneplés rombolásba.

A vasárnapi győzelem után országszerte utcára vonultak az örömittas szurkolók, táncolva, énekelve ünnepelték meg a különleges jubileumot, vagyis azt, hogy éppen 20 éve szerezte első világbajnoki címét a francia futball-válogatott. Ez az ünneplés több városban erőszakba csapott át, a randalírozók üvegekkel, kövekkel és fáklyákkal dobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a tömeget. Rouenben egy tévéstábot is megtámadtak, miután azok rögzítettek egy verekedést, majd a huligánok fenyegetése ellenére sem voltak hajlandók törölni a felvételt. Még az M1 párizsi tudósítóját is elsodorták a szurkolók.

A francia válogatott diadalát ünnepli a tömeg a párizsi Champs-Élyées-n 2018. július 16-án. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A hatóságok országszerte több mint 500 rendbontót bilincsben vittek el, közülük majdnem 300 ellen eljárást is indítottak.

A horvátok az ezüstöt ünnepelték

Horvátországban a döntő lefújása után még lehetett látni néhány csalódott szurkolót, de utána hamar elkezdődött az ünneplés. Azt mondják a horvátok, hogy nem elveszítették az aranyat, hanem megnyerték az ezüstöt. A szurkolók szerint ez az 1991 óta független Horvátország eddigi legnagyobb sportsikere.

Hétfő délután hatalmas tömeg fogadta a csapatot Zágrábban; valóban úgy ünnepeltek, mintha elhódították volna a vb-trófeát: énekelve, tapsolva, örömmámorban úszva. Órákkal a csapat érkezése előtt már euforikus volt a hangulat.

Lépésben haladt a busz

A labdarúgók repülőgépe délután három óra után szállt le a zágrábi repülőtéren. A csapat tiszteletére feliratozott gépet több tucatnyian várták. A drukkerek már itt ujjongással és tapsviharra köszöntötték a játékosokat. A hangulat pedig ezután csak fokozódott. A válogatott tagjai horvát színekkel díszített, nyitott tetejű autóbuszba szálltak, ami sokáig el sem tudott indulni a reptérről, a szurkolók ugyanis körülállták és énekelve ünnepelték hőseiket. A játékosokat szállító jármű csak lépésben tudott végighaladni a városon. Az önfeledt drukkerek fényképezték és filmezték Modricékat, akik autogramokat osztogattak.

Sokan meghatódtak, Zlatko Dalic szövetségi kapitány sem tudta visszatartani örömkönnyeit.

A hazatérő horvát válogatottat várják szurkolók Zágrábban 2018. július 16-án. (MTI/EPA/Antonio Bat)

Zágráb piros-fehérbe borult

Zágráb belvárosában, a Jellasics téren és a környező utcákban közben minden előzetes várakozást felülmúlva, több mint 300 ezer ember gyűlt össze. Piros-fehérbe borult az egész város, soha nem látott ünneplés kezdődött. Az országban vasárnap óta gyakorlatilag megállt az élet: voltak üzletek, amik ki se nyitottak, és sok helyen munkába se kellett menniük az embereknek.

A főváros főterén és a környező utcákban az ünneplő tömegnél már délután elfogyott az összes víz és élelem, ezért a tűzoltók víztartályokat hoztak a helyszínre.