A szabadedzésekkel elkezdődött az idei Red Bull Air Race

 

A légi Forma-1-nek is nevezett műrepülő világbajnoki versenyt idén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg Budapesten. Szombaton lesznek a kvalifikációs versenyek, vasárnap pedig a döntő.

Már pénteken a repülőgépeké volt a főszerep. A Red Bull Air Race pilótái ugyanis megkezdték a próbafutamokat a vasárnapi versenyre. A leggyorsabb sportrepülőkben ülő pilóták 25 méter magas kapuk között manővereznek, és van olyan szakasz, ahol csaknem 370 kilométer/órás sebességgel repülnek.

A mutatványok iránt már pénteken nagy volt az érdeklődés, a hétvégére pedig több tízezer látogatót várnak a szervezők. A rendezvény zavartalanságát több száz biztonsági szakember felügyeli majd. A biztonsági szolgálat vezetője az M1-nek elmondta: minden eshetőségre felkészültek.

Kiss Tamás, a Valton Sec. Kft. biztosítás vezetője elmondta: tekintettel arra, hogy a közönségterületek nagy része víz mellett helyezkedik el, négy mentőhajóval készültek fel a közönség biztosítására. Azon kívül, hogy az összes nézői terület elzárt, és élő erővel megerősített, felkészültek arra is, ha valakit a vízből kell kimenteniük.

A budapesti pálya a pilóták és a szervezők szerint is különleges és nagy odafigyelést igényel.

Doromby Zoltán rendezvényigazgató elmondta, a pilóták nagyon szeretik Magyarországot, hiszen a Red Bull Air Race Budapest bölcsője. Innen indult az egész, köszönhetően Besenyei Péternek. Azóta nagy karriert futott be számos országban: az Egyesült Államokban, az Arab Emírségekben, Franciaországban és Európa számos országába is eljutott a verseny – hangsúlyozta, és hozzátette: a pilóták valamiért mégis Budapestet tekintik a legjobbnak.

A Red Bull Air Race szombati kvalifikációs napja 10.50-től, a vasárnapi versenynap pedig 11.00-től rajtol a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán. A versenyt vasárnap háromnegyed 3-tól a Duna World közvetíti.