Nem jött meg a kínai boltból a rendelésem, mit tehetek?

 

Jó eséllyel visszakapjuk a pénzünket, még akkor is, ha nincs semmilyen biztosításunk a szállításra. Csak a megrendelésnél kell figyelni.

Ha még valaki nem tudná: nem csak kínai webáruházaknál, másutt is, ha mód van rá, fizessünk PayPal fiókon keresztül. Kicsit hosszadalmas procedúra ugyan a PayPal regisztráció, de például ezen az Online fizetés magyarul oldalon részletes leírást találhatunk róla.

Érdemes egyszer végigcsinálni, mert a PayPal a legtöbb esetben még akkor is segít, ha – a dolog lényegéből adódóan – semmilyen módon nem tudjuk igazolni, hogy nem kaptuk meg a megrendelt és kifizetett árut.

Konkrét példánkban a felhasználó történetesen a Gearbesttől rendelte meg a terméket, s PayPallal fizetett.

visszaigazolas

A Gearbest a megbízható eladók közé tartozik, de ezúttal hetekkel a szállítási határidő letelte után sem küldte meg az árut.

Pedig az oldalukon található csomagkövetés szerint a megrendelést elfogadták, időben postázták.

A kínai postánál tűnt el? Vagy a magyarnál? Netán egy ügyes kéz vette ki a postaládából? Esetleg véletlenül fel sem adták?

Felhasználónk először elkövette azt a hibát, hogy a webáruház ügyfélszolgálatával akart chatelni, majd Facebook Messengeren tette szóvá a problémát.

Különös válasz jött: vegye fel a kapcsolatot a postával vagy a szomszéddal…

messenger

Majd, mintegy ráadásként következett egy reklám a Messengeren.

reklam
Rögtön a PayPalnál kellett volna reklamálni.

A PayPal profilunkon a „Resolution Center” menüpont alatt lehet kiválasztani a problémás vásárlást: “Dispute a Transaction”.

paypal resolution center

Itt tudunk angolul panaszt tenni – nincs szükség bonyolult fordulatokra, egy világos mondat elég –, hogy nem kaptuk meg a kifizetett árut.

Ilyenkor a PayPal felszólítja az eladót, hogy igazolja, csakugyan megkaptuk az árut.

A Gearbest ezt nyilván nem tudta igazolni: egy napon belül írt is a PayPal, hogy visszautalják a pénzt.

visszaterit

Nem érdemes megpróbálni visszaélni a PayPal jóhiszemű gyakorlatával.