5 szuper dolog, amire még jó a pendrive

 

Adattárolásra való elsősorban. De ha már van, még számos, többségében ingyenes, poénos megoldást kínál.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

1. Legyen saját Google Chrome böngészőnk idegen számítógépeken

Jó lenne mindig magunkkal hordozni a kedvenc weboldalaink könyvjelzőit, elmenteni a jelszavakat, címeket, belépési adatokat, de nincs kedvünkre ezekről nyomot hagyni mások számítógépén?

Az innen letölthető Portable Chrome telepítés után is összesen 150 MB helyet foglal, tehát még a legkisebb pendrive-on is alig érzékelhető helyet foglal.

Kölcsönzött vagy nyilvános számítógépeken csak betoljuk az USB-portra. Még ha van a gépen telepített Chrome, akkor is tudjuk a miénket futtatni, s minden adatunk rejtve marad mások előtt. (Kivéve persze a Google-t.)

2. Víruskereső

Ha megfertőződne a PC, a pendrive-ra másutt – vagy elővigyázatosan korábban – telepített vírusirtó még segíthet.

Számos vírusirtót lehet a PortableApps oldaláról beszerezni, köztük például a ClamWin Portable-t, vagy a szabadon elérhető McAfee Stinger Portable-t, s Spybot-Search & Destroy Portable szoftvereket.

3. Windows-helyreállító eszköz

Nem kell megvárni, amíg a Windows feldobja a talpát: a Microsoft hivatalos oldalán magyarul olvasható a leírás, hogy miként hozzunk létre olyan USB meghajtót, amivel azt a Windowst is életre lehet kelteni, amelyik már el sem indul.

Természetesen kisebb hibák javítására is alkalmas.

Ennek létrehozásához legalább 16GB-os pendrive-ra van szükség.

4. A magánélet (szinte tökéletes) védelme – bárhol

Mint ismert, az inkognitó-mód egyáltalán nem nyújt valódi névtelenséget.

Aki kényes az adatainak biztonságára, a névtelenségre – vagy közös használatú számítógépen nem akar nyomot hagyni – telepítheti USB-re például az itt letölthető, ingyenes Tails operációs rendszert.

A Tails büszke célja a magánélet és az anonimitás megőrzése.

Teszi mindezt a névtelenséget biztosító Tor hálózatra támaszkodva, amely úgy védi meg a kommunikációt, hogy azt elosztja a világ minden táján megtalálható, önkéntesek által működtetett hálózati reléken keresztül.

Megakadályozza, hogy bárki figyelje az internet kapcsolatunkat, s megtudja, milyen oldalakat látogatunk. Segítségével a weboldalak nem ismerik meg a tartózkodási helyünket.

5. Jelszavas védelem helyett

A tízdolláros Predator nevű szoftver segítségével kényelmesen és biztonságosan zárható le a Windows.

A Predatort USB meghajtóra telepítve a Windows csak addig működik, amíg a pendrive a helyén van: ahogy eltávolítjuk, a képernyő elsötétül, a billentyűzet és az egér nem érhető el.

Amint visszatesszük a helyére, a PC azonnal helyreáll. Több számítógép védelmére is használható egyetlen pendrive.