Dual kamerát készítenek elérhető árú okostelefonokba – hogyan működik?

 

A Samsung új Isocell Dual képszenzorhoz fejlesztett szoftvere lehetővé teszi az újrafókuszálást és a gyenge fényviszonyok közötti fotózást.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Talán az utóbbi évek legizgalmasabb okostelefonos leleménye a dual kamera, melynek segítségével lehetővé válik két igen népszerű funkció, a sokat emlegetett bokeh (az újrafókuszálás) és a low-light shooting, LLS (gyenge fényviszonyok közötti fotózás).

A videón a Note 8-as dual kamerája:

A Samsung Electronics által minap bemutatott Isocell Dual képszenzorokkal és szabadalmaztatott szoftverrel érkező technika olcsóbb készülékek számára is megadja mindezt.

A kétkamerás okostelefonoknak két képszenzoruk van, amelyek különböző fényviszonyokat rögzítenek, így nyújtják az említett újrafókuszálást, meg az LLS-t.

Bár a dual kamerák egyre növekvő trendet jelentenek a prémium mobil eszközök piacán, integrálásuk rendkívül nehéz folyamat az eredeti termék gyártója (Original equipment manufacturers, OEM) számára, hiszen időigényes optimalizálási egyeztetésekre van szükség az OEM-ek és a különböző, szenzorokat és szoftver algoritmusokat fejlesztő beszállítók között.

A Samsung új megoldása egyszerűsíti ezt a folyamatot és lehetővé teszi, hogy az alsó és középkategóriás telefonok is kihasználják azokat a jellemzőket, amelyek eddig főként az extra képjel-feldolgozó processzorokkal felszerelt prémium eszközökben volt elérhető.

A koreai óriás az újrafókuszálási algoritmust 13 megapixeles és 5 megapixeles képszenzor készlettel, az LSS algoritmust két 8 megapixeles szenzorból álló csomaggal párosítja.