10 tipp mobillal fotózóknak – megoldások, amiket nem tudtunk a Google Fotókról

 

Az alábbi lehetőségek többségét nem ismerik a felhasználók, pedig használatukkal még kényelmesebb lehet a Google szolgáltatása.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Akinek van Gmail fiókja, itt elérhető Google Fotók fiókja is van. Ha akarta, ha nem, lett: s akkor már érdemes minél jobban felhasználni.

Alakítsuk a keresőóriás hasznos szolgáltatásait 10 trükkel még kényelmesebbé.

1. Letölthető az összes kép a Google felhőtárolójából

Nemigen ismert, hogy a Google a Takeout címen lehetővé teszi, hogy lementsük szinte minden szolgáltatását – többek között – a Google Fotókat is.

Kiválaszthatjuk a megfelelő albumokat. Természetesen, ha sok képet exponáltunk a mobillal, akkor a letöltés óriási fájlt eredményezhet.

1 Google Fotok letoltese

2. Létezik Google-fotók iOS készülékekre is

A Google-fotók nem csak Androidon működnek.

Az optimalizált minőség esetében korlátlan méretű tárhely, s a funkciók többsége rendelkezésre áll iOS-en is. Apple készülékekre innen letölthető.

3. Mentsük, ami menthető

Közismert, hogy a Google Fotók kezelik a képeket az okostelefonon.

Az viszont talán kevésbé tudott, hogy a Google Backup and Sync alkalmazás Macről vagy PC-ről egyaránt képes automatikusan biztonsági másolatot készíteni az asztali számítógépen vagy laptopon tárolt képekről.

4. Szkenneljük be a retró fényképeket

Régi papírképeket a Google Fotók könyvtárához a legegyszerűbben a PhotoScan-alkalmazással tudunk digitálisan társítani.

Az Android- és az iOS-rendszerhez egyaránt telepíthető alkalmazást innen tölthetjük le. Használatához egyszerűen kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

5. Kitöröltük? Nem baj!

Ha kihajítottunk egy fotót az albumból, még minden helyrehozható.

Nyissuk meg a Google Fotók-alkalmazást, válasszuk balra fenn a három vízszintes vonalat, vagyis a hamburger ikont, majd a kukát.

Fotóink ugyanis 60 napig itt tárolódnak, s visszaállíthatók egy kattintással a végleges törlés előtt.

6. Szinkronizáljuk a fotókat a Google Drive-val

Lépjünk be a Google Drive-fiókba, s nyissuk meg jobbra fenn, a fogaskerék kattintásával a Beállításokat.

Ha engedélyezzük a „Mappa létrehozása a Google Fotók számára” opciót, a Google Fotókat automatikusan feltölti a saját meghajtónkban található mappába: fotókat és videókat szerkeszthetünk így kényelmesen.

7. Rejtsük el a helyszínt a megosztott fotókból

Akár hasznos is lehet, hogy a Google gyűjti a fotókra vonatkozó helyinformációkat (például az archívum szervezéséhez, kereséshez), de előfordulhat, hogy a kép készítésének helyszínét mégsem akarnánk tudatni.

Menjünk a Google Fotók már említett beállításaiba, s a Megosztás menüpontban válasszuk a „Földrajzi helyadatok eltávolítása a linkkel megosztott elemekből” opciót.

2 Google Fotok foldrajzi adatok eltavolitasa

8. Készítsünk animációt a képeinkből

Ha lőttünk egy sorozat képet valamilyen kissé mozgó tárgyról – mondjuk szél fújta virágról, vízimalom kerekéről – a Google Fotókban balra fenn, az Asszisztens opció segítségével könnyedén tetszetős animációt hozhatunk létre.

2-től 50 képig bármennyi kiválaszthatunk, de minél több alapanyagból dolgozik az Asszisztens opció, annál látványosabb lesz az eredmény.

9. További varázslatok az Asszisztenssel

Ugyanitt diavetítéses filmet, vagy kollázst is gyártathatunk a Google-lal.

10. Adjunk fotót Gmailben a fotókból

Talán fel sem tűnik, hogy mikor böngészőből (nem a külön alkalmazásból) használjuk a Gmailt, rendelkezésünkre áll egy szuper egyszerű módszer arra, hogy képet adjunk a levélhez egyenesen a Google-fotókból.

A Gmailben a küldés gomb közelében található a mini tájképre emlékeztető ikon.

Ha erre kattintunk, közvetlenül elérhetők és csatolhatók a képeink, albumaink.