Megrázó

Hajtóvadászat! Lövészoktatót keresnek a legalább huszonkét áldozatot követelő fegyveres ámokfutás miatt

Őszi hangulatvarázslat a környezetvédelem jegyében

Ahogy rövidülnek a napok, ahogy hidegednek a reggelek meg fázósabbak lesznek az esték, úgy vágyunk inkább a benti tér meghitt melege után – olvasható a Családban marad! blog legújabb bejegyzésében.

Elérkezett a bekuckózós időszak, amikor napközben azért még jól esik a friss levegőn tenni-venni, de a gyorsan közeledő estéknél már szeretünk az otthonunkba húzódni.

Jólesik benn tököt sütni meg édes gesztenyét. Jól esik forró teát szürcsölni egy puha takaró alatt és élvezni ezt az időszakot is, ami lehetne szomorú, lehangoló is, hiszen tudjuk, hogy hosszú lesz a hideg időszak. Nagyon sokat kell még várni tavaszig.

De az ősz annyi színnel kényeztet minket, annyi pompával, annyi formával, hogy el is felejtjük, véget ért a nyár.

Az ősz termések gazdagságát kínálja fel nekünk, és nem csak ehető gyümölcsöket ad, de környezetünk, otthonunk díszítéséhez is felkínálja önmagát.

Így, mielőtt bevennénk magunkat a műanyag, meg a műporcelán dekorációkat kínáló, csillogó kirakatokkal csalogató boltokba, nézzünk szét lakóhelyünkön. Nézzünk rá és vegyük észre, milyen sok szépséget ajándékoz nekünk az élet, a természet.

Termések, falevelek, ágak-bogak, gyökerek bólogatnak ránk, csak meg kell látni azokban a lehetőséget.

Kell hozzá fantázia?  Igen, egy kis fantázia segíthet a varázslásban.

Kel hozzá kreativitás? Egy kicsi nem árt, de azért ma már olyan sok ötlettel találkozhatunk jártunkban keltünkben, a sokszor „céltalan” netes kószálások során, hogy arra is van esély, megtaláljuk azt, ami igazán hozzánk szól.

Kell kézügyesség a természet kínálta dekoráláshoz? Néha igen, néha meg egyáltalán nem, mert akár változtatás nélkül tudjuk behozni otthonunkba a természet kincseit.

Ma már az a cél, hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről a családokban, hanem azt szeretnénk, hogy váljon elevenné ez az akarat. A ház, a kert dekorálása tökéletes terep ehhez. Igazi környezevédelem, ha nem vásároljuk tele a házat olyan tárgyakkal, amelyek előállítása önmagában környezetkárosító.

Ne felejtsük el, hogy minden vásárlásunk egyben döntés is a környezet mellett vagy ellen. A nem vásárlás is az. Az a szemlélet is az, hogy visszanyúlunk a természetes dolgokhoz és alapanyagokhoz.

Ha engedjük, hogy a természet tegye a dolgát és olykor onnan emelünk be szépséget a saját életterünkbe.

Természetesen mindezt úgy, hogy a növények a lehető legkevésbé sérüljenek. Törekedjünk a lehullott levelek, ágak, a már élettelen gyökerek begyűjtésére és hagyjuk békén azt, ami él. Akkor is, ha a csipkebogyó szépen mutatna az asztalon egy vázában, ha ahhoz le kell törni a bokor ágait, inkább ne tegyük. Millió egyéb dolgot gyűjthetünk.

Mutatunk néhány ötletet a természet adta otthondíszítéshez:

Aranyló-narancsszín tök és fények. Mi kell még egy hatalmas beszélgetéshez?

Akár családi program is lehet a gesztenye meg tobozgyűjtés. Két olyan alapanyag, ami fomagazdagsága miatt semmilyen egyéb „beavatkozást” nem igényel. Úgy szép ez a két termés, ahogy van.

Es még mindig gesztenye – fényekkel:

Az alma az ősz legszebb szimbóluma, kívül-belül tökéletes. Dekorálásra is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még